Isărescu: Inflaţia s-ar putea menţine la un nivel ridicat în următoarele luni

Ritmul de creştere a preţurilor de consum s-ar putea menţine la un nivel înalt în următoarele luni, având în vedere evoluţia inflaţiei din lunile august şi septembrie, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

2 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Inflaţia s-ar putea menţine la un nivel ridicat în următoarele luni

Isărescu: Inflaţia s-ar putea menţine la un nivel ridicat în următoarele luni

"De la o situaţie extrem de favorabilă spre sfârşitul lunilor mai-iunie, când indicele preţurilor de consum a evoluat în marja de jos, în mai puţin de două luni preţurile au ieşit din marja de sus şi există toată probabilitatea să rămână câteva luni acolo, ca urmare a amplitudinii majorărilor de preţuri din agust-septembrie", a afirmat Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Guvernatorul BNR a apreciat că, per ansamblu, inflaţia din trimestrul al treilea "nu a evoluat bine".

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 1,08%, faţă de 0,86% în luna precedentă, iar rata inflaţiei din ultimele 12 luni a depăşit pragul de 6%, pentru prima dată din august 2006.

Ţinta de inflaţie stabilită de Guvern şi BNR pentru acest an este de 4%, cu o bandă de variaţie de plus/minus un punct.

În ultimul raport asupra inflaţiei, din luna august, BNR a revizuit în creştere cu 0,2 puncte prognoza de inflaţie pentru 2007, de la 3,7% la 3,9%.

La finele lunii septembrie, comparativ cu decembrie 2006, inflaţia se situa deja la 3,9%, nivelul prognozat de BNR pentru tot anul 2007.

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere inflaţia de la sfârşitul acestui an, de la 4,2%, la 4,5%, în prognoza preliminară de toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici