Isărescu: Intervenţia din octombrie 2008 a urmărit stoparea atacului de panică şi migrarea în valută

Operaţiunile BNR din octombrie 2008 au urmărit stoparea unui atac de panică şi nu "apărarea monedei naţionale", pentru a evita ca presiunile de retragere a valutei să nu se transforme într-o migraţie a economiilor din lei în valută, care ar fi afectat rezervele valutare, afirmă Mugur Isărescu.

30 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Intervenţia din octombrie 2008 a urmărit stoparea atacului de panică şi migrarea în valută

Isărescu: Intervenţia din octombrie 2008 a urmărit stoparea atacului de panică şi migrarea în valută (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Panica bancară odată declanşată nu se oprea numai la retragerea disponibilităţilor din conturile în valută şi se mişca inevitabil pe procesul de convertire a economisirilor din lei în valută. Dacă nu am fi oprit panica, această a doua etapă ar fi epuizat într-adevăr rezervele băncii centrale. A apăra moneda naţională nu este o chestiune de mândrie, este o chestiune vitală pentru soarta unui întreg sistem bancar şi pentru soarta unei ţări. Aici nu ne putem juca cu superficialităţi", a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Şeful băncii centrale este de acord că în acea perioadă au existat retrageri semnificative din toate pieţele emergente, dar, potrivit lui Isărescu, faptul că BNR a lăsat ulterior leul să se deprecieze arată că BNR nu urmărea un curs anume, ci panica, retragerile de lichiditate în valută, şi ieşirea dintr-un cerc vicios creat de contextul internaţional.

Din această perspectivă, Isărescu apreciză că intervenţia BNR şi-a atins obiectivul.

"Aveam semnale de la preşedinţi de bănci că posesorii de conturi de valută îşi retrăgeau depozitele şi le depozitau în aceeaşi bancă în casete de valori şi deruta generală pe care am citit-o la foarte mulţi bancheri, nu neapărat la trezorieri", a mai spus Isărescu.

El crede că dacă ar fi fost mai bună cooperarea din partea băncilor şi între bănci probabil că şi episodul secundar, cel cu dobânzile mari, nu apărea atât de evident.

"Bineînţeles că a suferit economia, pentru că la rândul lor ăia care au pierdut s-au dus în partea celaltă (pe dobânzi înalte - n.r.). Dar ei oricum stopau creditarea. A face o delimitare între un motiv şi o scuză cred că este o chestie de bun simţ", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR consideră că stoparea creditării şi creşterea dobânzilor ar fi fost oricum rezultatul retragerilor de depozite şi a finanţărilor externe.

Isărescu a ridicat şi problema lichidităţii din acea perioada, apreciind că o atitudine agresivă au avut băncile care au cumpărat valută în repetate rânduri de la BNR şi nu banca centrală, care introducea ordine de vânzare în piaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici