Isărescu: La depozitele pe termen mai lung au rămas dobânzi atractive faţă de ce se întâmplă în lume

Băncile au redus dobânzile la depozite în special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au rămas atractive faţă de ce se întâmplă în acest moment pe piaţa mondială, unde se plătesc dobânzi de 0,5% pe an, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

308 afișări
Imaginea articolului Isărescu: La depozitele pe termen mai lung au rămas dobânzi atractive faţă de ce se întâmplă în lume

Isărescu: La depozitele pe termen mai lung au rămas dobânzi atractive faţă de ce se întâmplă în lume

"Avem o anumită grijă şi semnalele noastre au fost ca băncile să nu se repeadă să reducă rapid ratele de dobândă la economisirile în lei. Nu pot să spun că ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degrabă. Le-am spus să-şi păstreze surse cât mai stabile, în condiţiile în care am anunţat că stimulăm creditarea în monedă naţională", a explicat Isărescu la conferinţa de prezentare a deciziilor de politică monetară.

El a completat însă că băncile s-au grăbit să reducă dobânzile în special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au menţinut dobânzi atractive.

"Când spun atractive mă refer prin comparaţie cu ce se întâmplă în lume (...) Aceasta este lumea în care trăim, lume de represiune financiară masivă", a explicat şeful băncii centrale.

Isărescu a mai arătat că băncile fac "categoric" eforturi şi speră că ieşirile sale publice nu sunt interpretate drept nemulţumire.

"Dacă ne uităm la nivelul din prezent la ratele dobânzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt câteva procente bune. O fi fost şi nemulţumiri (...) Adunând toate tendinţele, cred că băncile vor găsi calea cea dreaptă, să se apropie mai mult de clienţi, să şi cultive, să extindă gama de instrumente de creditare şi să-şi plătească datoriile", a mai spus guvernatorul BNR.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici