Isărescu: Nu cred în atingerea cu orice cost a ţintei de deficit dacă se creează alte probleme

Un mix sustenabil de politici economice nu trebuie să se bazeze pe forţări, precum atingerea cu orice cost a ţintei de deficit bugetar, dacă se creează alte probleme, consideră guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

17 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Nu cred în atingerea cu orice cost a ţintei de deficit dacă se creează alte probleme

Isărescu: Nu cred în atingerea cu orice cost a ţintei de deficit dacă se creează alte probleme (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Nu cred personal că un mix sustenabil de politici economice trebuie să se bazeze pe forţarea unei anumite laturi, de exemplu pe atingerea neapărată şi cu orice cost a ţintei de deficit bugetar dacă o asemenea eventualitate creează probleme în altă parte", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că dacă România se va ambiţiona să ceară un deficit bugetar mai mare, va fi taxată sub forma costurilor finanţării.

"Dacă România se înscrie în acest acord şi va arăta că face paşi continui şi fermi în consolidarea fiscală, finanţarea va fi mai ieftină. Vom câştiga mai mult din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare propriu-zise, nu cele cu dobânzi şi cursul de schimb, dacă vom avea mai mult spaţiu fiscal, dacă mergem pe deficitul bugetar pe care ni l-am propus, decât dacă mergem pe un deficit mai mare. Până să cheltuim din spaţiul fiscal dintr-un deficit mai mare vor apărea cheltuieli cu dobânzile suplimentare legate de costuri şi majorarea acestora, care vor mânca propriu-zis din acel spaţiu fiscal iluzoriu", a explicat Isărescu.

România şi FMI au convenit pentru anul viitor asupra unui deficit bugetar de 4,4% din PIB, faţă de 6,8% în acest an.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat luni că Fondul nu este inflexibil în ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar, dar mărimea deficitului României este limitată de finanţările pe care poate să le atragă de pe pieţele internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici