Isărescu: Politicile din 2009 şi 2010 sunt coerente, dar ajustarea este puţin cam tare

Politicile puse în practică în 2009 şi 2010 sunt coerente şi reflectă nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea amplă, mai ales în sectorul privat, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

19 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Politicile din 2009 şi 2010 sunt coerente, dar ajustarea este puţin cam tare

Isărescu: Politicile din 2009 şi 2010 sunt coerente, dar ajustarea este puţin cam tare (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Politicile dezvoltate în 2009 şi 2010 sunt coerente, deşi nu par. Probabil că ajustarea este puţin mai amplă, ca sentiment. Nu mai avem economie planificată, aşa că ajustarea odată plecată este greu de ţinut. Când economia este descentralizată nu mai poţi să faci farmacie (...) Cred că ajustarea este puţin cam tare (...) Scăderea nivelului de trai nu ar trebui să ducă la populism, pentru că s-a văzut ce a făcut populismul în 2007 -2008", a spus Isărescu.

Oficialul BNR a făcut a radiografie a perioadei 2000 - 2010 în funcţie de doi indicatori, respectiv nivelul de trai ca raport faţă de media UE şi deficitele structurale care au acompaniat orice apropiere a PIB pe locuitor faţă de media europeană.

Potrivit lui Isărescu, între 2000 - 2003 PIB /locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, respectiv cu 1,26 puncte pe an, ceea ce a reprezentat convergenţă reală. Această creştere s-a realizat concomitent cu o scădere a deficitului structural de 2,2% din PIB la 0,7% din PIB.

"Aş spune că a fost o creştere economică sănătoasă, creştere economică fără majorarea deficitelor structurale şi menţinere nivelului de trai", a explicat Isărescu.

Până în 2006, PIB/locuitor ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%, cu 2,2 puncte pe an. În aceeaşi perioadă, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, adică o creştere de un punct procentual pe an.

"Creşterea nivelului de trai a fost acompaniată în acea perioadă cu adâncirea problemelor structurale din sectorul bugetar (...) Putem să spunem public acum că acesta a fost motivul principal pentru care s-au rupt relaţiile cu FMI în 2005 - 2006. Ei ne spuneau că avem deficit structural mare şi că economia e supraîncălzită", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a opinat că cea mai mai mare problemă a apărut în 2006 - 2008, când PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE, dar pe fondul unor cheltuieli publice în creştere accelerată, care au dus la un deficit structural foarte înalt, de aproape 10% din PIB.

"Politicile nu se poate spune că au fost coerente. În trei ani s-au dublat salariile în sectorul public, numărul de salariaţi a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au crescut şi pensiile...", a adăugat Isărescu.

Oficialul BNR consideră că mesajul din 2007 la momentul aderării la UE privind creşterea nivelului de trai la media din comunitate este un deziderat pe termen lung şi nu va fi "valabil" pentru actuala generaţie.

"S-ar putea să fie nevalabil şi pentru a doua generaţie dacă vom mai trăi cu iluzia că nivelul de trai creşte prin legi", a mai spus guvernatorul BNR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici