Isărescu: Rata inflaţiei va fi la finele anului în jur de 8%

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că potrivit ultimelor evaluări, rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8%, cifră care va fi înscrisă în acordul încheiat de autorităţile române cu FMI.

23 afişări
Imaginea articolului Isărescu: Rata inflaţiei va fi la finele anului în jur de 8%

Isărescu: Rata inflaţiei va fi la finele anului în jur de 8% (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Ultimele evaluări făcute vineri şi confirmate azi dimineaţă cuprivire la efectele potenţiale pe ansamblu ne arată că dupăestimarea noastră la sfârşitul anului vom avea o rată a inflaţieiundeva de 8%", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că, deşi nu este ultima proiecţie aBNR, cifra a fost transmisă Fondului Monetar Internaţional,întrucât reprezintă un criteriu care trebuie îndeplinit în cadrulacordului cu instituţia financiară internaţională.

"Avem o proiecţie la nivelul cifrelor în jurul căreia vatrebui să ne încadrăm, pentru că reprezintă un criteriu", a arătatIsărescu.

El a adăugat că speră ca rata inflaţiei înregistrată la fineleanului să fie mai mică decât cifra înscrisă în acordul cu FMI.

Guvernatorul BNR a menţionat că majorarea TVA cu cinci puncteprocentuale la 24% ar conduce, dacă s-ar transmite integral şi latoate preţurile, la o creştere de 4,2 puncte procentuale faţă denivelul actual.

"În coşul de consum sunt produse care au o cotă de TVA de 9%,articole medicale, cărţi, servicii hoteliere, deci cam 5% din coş.De asemenea, produse cu TVA zero - sevicii îngrijire medicală,bilete cinema, teatru, cu o pondere de 4%. În consecinţă, totaritmetic, ţinând cont de acestea, majorarea cu transmitereintegrală, aritmetică, ar fi de 3,9%", a precizat Isărescu.

El a explicat diferenţa între scenariile de creştere a inflaţieica urmare a majorării TVA prin netransmiterea integrală de cătretoţi agenţii economici a creşterii de impozite în preţuri, încontextul în care există un deficit substanţial de cerere înRomânia.

"Economia este ceva mai complicată. Observăm chiar dupăcâteva zile că această transmitere nu s-a realizat. Nu s-a operatpână acum nicio majorare de 5%. Explicaţia rezidă înexistenţa unui substanţial deficit de cerere în România", a spusIsărescu.

Pe de altă parte, guvernatorul BNR a menţionat că aceastătrecere se poate realiza pe o perioadă mai îndelungată, dar bancacentrală ia în considerare şi experienţa ţărilor baltice şi aUngariei, unde trecerea s-a făcut la jumătate.

"Toate acestea validează ipoteza transmiterii incomplete", apunctat Isărescu.

Banca centrală a menţinut, miercuri, dobânda de politicămonetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţatmajorarea TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentrulimitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şicontinuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluriscăzute.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minusun punct procentual.

Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei deinflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cuRomânia, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici