Isărescu: Reducerea CAS sau a impozitelor par soluţii simple, dar ar putea eşua după şase luni

Reducerea constribuţiilor sociale sau a impozitelor par soluţii simple, la îndemâna Guvernului, dar după şase luni ar putea eşua şi ar limita capacitatea statului de a finaliza proiectele de investiţii începute, ceea ce însemnă resurse blocate, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

748 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Reducerea CAS sau a impozitelor par soluţii simple, dar ar putea eşua după şase luni

Isărescu: Reducerea CAS sau a impozitelor par soluţii simple, dar ar putea eşua după şase luni (Imagine: Shutterstock)

"Soluţiile par simple, cum ar fi contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată.

O ţară se dezvoltă sau îşi creşte nivelul de trai pe măsură ce-şi mobilizează resursele, nu le imobilizează. Prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar să vedem ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte nefinalizate", a spus Isărescu, la Romania Financial Forum 2011, organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat în luna august că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la "momentul optim", deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adope o asemenea măsură.

În proiectul de strategie fiscal-bugetară, elaborat în luna aprilie, se spunea că nivelul CAS va fi redus în partea a doua a acestui an cu două puncte, menţionându-se că relaxarea fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării voluntare.

Ialomiţianu afirma în luna aprilie că instituţia pe care o conduce analizează foarte serios reducerea contribuţiilor sociale pentru angajator, dar că măsura va fi decisă împreună cu FMI şi Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat în luna august strategia fiscal-bugetară, fără să includă însă în document şi scăderea contribuţiilor sociale.

Reprezentanţii FMI au afirmat că reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori poate fi operată doar dacă există garanţii că vor fi respectate ţintele fiscale din 2011 şi 2012, an în care deficitul bugetar trebuie să scadă sub 3% din PIB.

Scrisoarea suplimentară de intenţie convenită de Guvern cu FMI relevă că cele două părţi au stabilit să ia în considerare reducerea impozitării forţei de muncă în acest an, dacă economia îşi va reveni şi va crea suficient "spaţiu fiscal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici