Isărescu: România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, apreciază că România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului, acesta urmând să crească doar pentru persoanele care produc.

22 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului

Isărescu: România nu va mai fi creditată din exterior dacă se va dezvolta din nou pe baza consumului (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Rămânem în rândul ţărilor cu deficit extern rezonabil, dar mare, şi după experinţa avută nu cred că ne va mai credita cineva dacă se va face o constatare clară: că românii se dezvoltă tot pe consum. Consumul va creşte, dar la cei care produc. Cei care vin cu creşteri de productivitate vor avea şi creştei de salarii şi probabil, la sfârşit, va creşte şi consumul social", a spus Isărescu la un seminar pe teme economice.

Creditarea populaţiei nu mai poate avansa în ritm foarte rapid, iar avansul creditării nu va mai depăşi câteva procente, a mai spus el.

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut anul trecut cu 3% în termeni reali, dar a avansat cu 4,7% în termeni nominali, la 209,29 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici