Isărescu şi fiscalitatea: Mi se pare chiar mai greu. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde lei vechi

Guvernatorul BNR spune că fiscalitatea este chiar mai împovărătoare decât în urmă cu doi ani şi a dat ca exemplu, în lei vechi, suma pe care firma la care este acţionar a trebuit s-o achite la stat într-un singur trimestru, adăugând că ajustarea fiscală şi externă trebuia să fie suportată de cineva.

631 afișări
Imaginea articolului Isărescu şi fiscalitatea: Mi se pare chiar mai greu. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde lei vechi

Isărescu şi fiscalitatea: Mi se pare chiar mai greu. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde lei vechi (Imagine: Shutterstock)

"Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului", a afirmat marţi guvernatorul Mugur Isărescu.

Oficialul BNR crede că aceste nemulţumiri au ajuns şi la Guvern şi speră că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât şi reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri.

Isărescu spune că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia gri, inclusiv locurile de muncă la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

Şeful băncii centrale a mai arătat că România a suferit a doua corecţie fiscală din Europa, de 7,2 puncte procentuale, după cea din Grecia.

"Eu n-am trăit până acum (...) O corecţie masivă. În plan extern de la 14 la 1%. De peste 12 procente, creşterea economică pe câţiva ani. S-a simţit în nivelul de trai, cum să nu se simtă, a crescut datoria externă (...) Ţara şi-a văzut de treabă. Dincolo de dezbaterile politice, acordurile au fost duse la capăt (...) Cineva trebuie să plătească, aceste împrumuturi, aceste ajustări. Eu nu mă consider şi nici pe ceilalţi care au plătit, că sunt turcul", a spus Isărescu.

El a precizat că până la finele anului BNR va achita aproape întreg împrumutul de la FMI, din care mare parte deja a fost plătit fără efecte şi "lacrimi", urmând ca în 2015 să rămână de rambursat în jur de 1 miliard de euro, "un mizilic".

"Vreau să vă spun că această ţară în domeniul economic şi financiar şi-a văzut de treabă. Asta este democraţia, o dezbatere politică, plouă, plouă, bate grindina, trebuie să fie dezbatere politică, dar ţara îşi vede de treabă. Să faci o asemenea ajustare. Ţara s-a aşezat, are posibilittae să intre în alt ciclu lung de creştere sustenabilă şi mult mai solidă.", a adăugat Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici