Isărescu: Studiul privind clauzele abuzive din contracte arată un "impact major" asupra sistemului

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că studiul realizat de banca centrală privind clauzele abuzive din contractele băncilor relevă un "impact major" asupra sistemului bancar şi a deponenţilor, aceştia din urmă trebuind să fie protejaţi în locul debitorilor care dau în judecată băncile.

363 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Studiul privind clauzele abuzive din contracte arată un "impact major" asupra sistemului

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"S-a făcut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociaţia Română a Băncilor - n.r.), propunerea mea către colegii din Banca Naţională şi cei din ARB a fost să iasă împreună şi să explice cifrele, calculele nu au fost simple, şi să nu spun eu acum nicio cifră, dar nu pot să mă abţin să spun că impactul este major, ar fi major asupra sistemului bancar", a afirmat Isărescu în cadrul unui briefing de presă, răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a adăugat că poziţia BNR "cel puţin prudentă" nu apără nicio bancă comercială, ci pe cei 6-7 milioane de deponenţi din băncile româneşti.

"Într-adevăr, este posibil ca şi debitorii, cei care au luat credite, în anumite cazuri să aibă dreptate, suntem pentru o abordare de la caz la caz, uneori şi în instanţă. Dar foarte important este să ştii că dacă ai 200.000-400.000 de debitori care urmăresc, cu ajutorul avocaţilor, anumite uşurări în ceea ce priveşte creditele, să ştii că în partea cealaltă ai 6-7 milioane de deponenţi. Şi atunci când impactul asupra sistemului bancar este major, cei care pot să fie afectaţi sunt cei 6-7 milioane, sunt tot români, sunt oameni care au avut încredere în sistemul bancar şi ţin acolo economisirile", a afirmat Isărescu.

El a mai spus că dezbaterea pe această temă trebuie făcută "la rece", fără implicare emoţională pe cât posibil.

Posibilitatea denunţării clauzelor abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv credite bancare, care trebuia aplicată din luna iulie, a fost din nou amânată de către autorităţi, de data aceasta până în luna octombrie, după ce Guvernul a fost informat că băncile ar pierde peste 1 mld euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici