Isărescu: Suntem într-o corecţie excesivă a deficitului extern

Deficitul extern se corectează într-un mod excesiv, iar dacă estimările de 5-6% din PIB pentru sfârşitul anului sunt corecte, atunci sectorul privat va suferi o corecţie dureroasă, de la 8% la 0, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

19 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Suntem într-o corecţie excesivă a deficitului extern

Isărescu: Suntem într-o corecţie excesivă a deficitului extern (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"După părerea mea, suntem într-o corecţie excesivă a deficitului de cont curent. Dacă e adevărat ce spun colegii din Banca Naţională, că se duce la finele anului la 5-6% din PIB, înseamnă că sectorul privat s-a corectat de la 8% la 0. Îi înţeleg acum de ce urlă. E o corecţie dureroasă", a spus Isărescu.

El a explicat că e greu de cuantificat cât reprezintă necesitatea de ajustare, cât provine din efectele crizei şi cât reprezintă comportamente influenţate de exacerbarea analizelor privind evoluţiile economiei.

În opinia guvernatorului BNR, corecţia ar fi putut avea loc într-o "situaţie de optim", dacă ar fi fost începută înainte de apariţia crizei şi ar fi fost instrumentată cum trebuie.

El este de acord că o ţară emergentă precum România, aflată în proces de convergenţă, are nevoie de deficit extern, dar trebuie avute în vedere cifrele.

Isărescu a atras atenţia că e o diferenţă mare între un deficit de 5% din PIB, de 8%, de 10% şi de 12% din PIB.

"A ne a amărgi că trebuie să ai deficit extern, dar a confunda cifrele este foarte grav. (...) O corecţie de 1% din PIB, dacă n-ai creştere economică, înseamnă de fapt să afectezi nivelul de trai", a explicat oficialul BNR.

El a continuat cu exemplele, arătând că o scădere a deficitului extern cu 6% putea să anuleze creşterea economică, care nu s-ar fi regăsit în "buzunarele oamenilor".

"Dacă ai o corecţie de 10% poate fi foarte dramatic", a spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici