JP Morgan plăteşte 100 milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în cazul "balena de la Londra"

JP Morgan va plăti 100 de milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în scandalul "balena de la Londra" şi recunoaşte faptul că a avut un comportament neglijent şi manipulator în tranzacţiile cu instrumente financiare în urma cărora banca a pierdut peste 6,2 miliarde de dolari.

174 afișări
Imaginea articolului JP Morgan plăteşte 100 milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în cazul "balena de la Londra"

JP Morgan plăteşte 100 milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în cazul "balena de la Londra" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul JP Morgan cu Comisia pentru tranzacţii cu contracte futures pentru mărfuri (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) ridică valoarea cumulată a acordurilor încheiate de bancă în scandalul "balena de la Londra" la peste 1 miliard de dolari, transmite Bloomberg.

"Recunoaşterea faptelor trebuie să facă parte din aceste tipuri de acorduri. Nu aş fi susţinut ordinul dacă JP Morgan nu ar fi recunoscut faptele. Din punctul meu de vedere, dacă am fi ajuns în justiţie ar fi fost o evoluţie acceptabilă", a declarat Bart Chilton, comisar al CFTC.

JPMorgan a acceptat în luna septembrie plata a 920 de milioane de dolari, pentru închiderea investigaţiilor din SUA şi Marea Britanie legate de aplicarea controlului intern şi efectuarea tranzacţiilor care au provocat băncii pierderi de cel puţin 6,2 miliarde de dolari, anul trecut.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare a anunţat că investigaţia sa va rămâne deschisă, în timp ce Departamentul de Justiţie efectuează o anchetă paralelă.

În aprilie anul trecut, directorul general al Bank of America, Jamie Dimon, a respins iniţial informaţiile potrivit cărora tranzacţiile cu instrumente derivate ale băncii distorsionează pieţele, considerând că este vorba doar despre "o furtună într-un pahar de apă".

O lună mai târziu, JP Morgan a dezvăluit pierderile de 6,2 miliarde de dolari.

Banca a recunoscut în acordul cu SEC că au existat lacune în activităţile de supraveghere a tranzacţiilor şi că a încălcat legislaţia federală referitoare la operaţiunile cu instrumente financiare.

Operaţiunile de trading ale JP Morgan au fost sancţionate şi de Senat, Biroul american pentru controlul valutar, Rezerva Federală şi Autoritatea pentru Comportament Financiar din Marea Britanie.

JPMorgan a încercat în ultimele câteva luni să închidă anchetele referitoare la tranzacţiile sale cu energie, operaţiunile de finanţare prin carduri de credit şi vânzările de obligaţiuni garantate prin credite ipotecare.

Banca a anunţat săptămâna trecută că a alocat 7,2 miliarde de dolari petnru cheltuieli legate de litigiile cu autorităţile de reglementare. Din acest motiv, JP Morgan a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 380 milioane de dolari, primul rezultat trimestrial negativ din mandatul lui Dimon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici