JTI: Devansarea calendarului de mărire a accizelor ar însemna scumpiri

Producătorul de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) susţine că deja a fost devansat calendarul de majorare a accizei la ţigarete, prin introducerea taxei pe viciu, iar o creştere în avans a taxei ar însemna scumpiri de circa 50% ale produselor şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă.

63 afișări
Imaginea articolului JTI: Devansarea calendarului de mărire a accizelor ar însemna scumpiri

JTI: Devansarea calendarului de mărire a accizelor ar însemna scumpiri

Accizele la tutun ar urma să fie majorate în perioada următoare la nivelul la care, conform calendarului convenit de România cu Comisia Europeană, trebuia ridicate până în 2010, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro.

Conform JTI, calendarul de creştere a accizelor până în 2010 negociat cu UE a fost deja evansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

"Calendarul este deja devansat cu un an, din cauza taxei domnului Nicolăescu (Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii - n.r.), inclusă în totalul accizei, deşi este plătită separat, într-un fond special, la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. Astfel, încă de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 de euro pe mia de ţigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009", a afirmat Gilda Lazăr, directorul corporate affairs al JTI România.

Totodată, o devansare a creşterii accizelor la nivelul programat pentru 2010 ar însemna noi scumpiri ale ţigaretelor şi o creştere a pieţei negre, afirmă reprezentantul companiei.

"În 2009, faţă de 2008, estimăm creşteri de preţuri de circa 30% din cauza accizei, creşteri pe care am început deja să le luăm gradual. O escaladare a accizei, în afara Codului Fiscal actual, ar însemna majorări de preţuri de circa 50%, scăderi ale vânzărilor legale cu aproape 20%, concomitent cu creşterea contrabandei la 30% din piaţă, adică o diminuare a veniturilor statului cu peste 700 milioane euro", a spus Lazăr.

Ea a mai arătat că în Ucraina şi Moldova preţurile sunt de cinci-şase ori mai mici decît în România, iar contrabanda a crescut, România fiind atât ţară de tranzit, cât şi ţintă pentru produsele ilegale.

Citeşte şi:

Accizele la tutun şi alcool, majorate în 2009 la nivelul la care trebuiau ridicate până în 2012

BNS: Calendarul de majorare a accizelor ar putea fi aplicat din ianuarie 2009

Fumatul dăunează grav sănătăţii, dar şi buzunarului

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici