Kaplan: Provocarea României - instituţii solide care să atragă investiţii. Să ia exemplul Singapore

Protecţia statului Singapore nu este asigurată de geografie, ci de instituţii puternice, iar România ar trebui să-i urmeze exemplul şi să aibă instituţii solide şi eficiente care să convingă statele occidentale să investească aici, a declarat, joi, la Bucureşti, analistul Stratfor Robert Kaplan.

966 afișări
Imaginea articolului Kaplan: Provocarea României - instituţii solide care să atragă investiţii. Să ia exemplul Singapore

Kaplan: Provocarea României - instituţii solide care să atragă investiţii. Să ia exemplul Singapore (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"România este, într-un fel, binecuvântată din punct de vedere geografic. Are Delta Dunării, accesul pe Dunăre către Europa Centrală, are, comparativ cu vecinii săi, rezerve enorme de energie, resurse de minerale strategice, metale, hidrocarburi, gaze de şist care pot fi exploatate. Provocarea pentru România este să construiască instituţii solide, instituţii impersonale, eficiente şi care să facă din România un spaţiu în care statele occidentale să dorească să facă afaceri şi investiţii în secolul XXI", a precizat Kaplan, la MAE, la lansarea volumului "Răzbunarea geografiei".

Robert Kaplan a sfătuit România să ia ca exemplu Singapore, o ţară înconjurată de inamici şi fără resurse naturale, dar care şi-a construit "instituţii atât de puternice încât corporaţiile occidentale nu numai că au dorit să facă afaceri acolo, dar au vrut să facă din Singapore baza tuturor operaţiunilor lor din Asia".

"Au inventat statul-corporaţie, Singapore Inc. Şi aceasta este protecţia strategică a Singapore, nu este vreun lanţ muntos, ci instituţiile sale", a subliniat analistul american.

"Dacă România foloseşte exemplul statului Singapore, combinat cu resursele sale naturale şi cu accesul său la Dunăre, poate fi un pol de stabilitate şi un loc pentru dezvoltarea afacerilor în secolul XXI", a mai spus Kaplan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici