KazMunaiGaz a plătit 1,6 mld.dolari pentru 75% din Rompetrol

KazMunaiGaz (KMG) a plătit 1,6 miliarde dolari pentru cumpărarea a 75% din acţiunile grupului Rompetrol, potrivit raportului anual al companiei de stat din Kazahstan, sumă inferioară valorii vehiculate până în prezent.

77 afișări
Imaginea articolului KazMunaiGaz a plătit 1,6 mld.dolari pentru 75% din Rompetrol

KazMunaiGaz a plătit 1,6 mld.dolari pentru 75% din Rompetrol (Imagine: Mediafax Foto)

"Da, este adevărat (preţul plătit - n.r)", a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, la Astana, directorul de politici informaţionale din KMG, Ilia Pustogacev, răspunzând unei întrebări.

Suma de 1,6 miliarde de dolari vizează achiziţia a 75% din Rompetrol, iar valoarea tranzacţiei nu implică şi plata datoriilor grupului, spun reprezentanţii KMG.

"Am plătit 1,6 miliarde dolari pentru achiziţia a 75% din Rompetrol, dar am cumpărat doar activele, nu şi obligaţiunile statului român", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al KazMunaiGaz, Temirlan Shaimerdenov, referindu-se la obligaţiunile convertibile emise în 2003 în favoarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, pentru recuperarea datoriilor istorice înregistrate de rafinăria Petromidia înainte de privatizarea cu Rompetrol.

Oficialul KMG a adăugat că "valoarea corectă" a grupului Rompetrol este de 2,2 miliarde dolari şi că nu ştie de unde provine informaţia potrivit căreia această valoare ar fi de 3,6 miliarde dolari, sumă vehiculată imediat după anunţul oficial privind vânzarea Rompetrol.

"Tot grupul Rompetrol a fost evaluat 2,2 miliarde dolari, aceasta este valoarea corectă. Nu am cumpărat şi obligaţiunile, ci doar activele, iar obligaţiunile vor fi plătite de Rompetrol la termen, până în 2010", a spus Shaimerdenov.

KMG a preluat anul trecut grupul Rompetrol, fondat şi dezvoltat de către omul de afaceri Dinu Patriciu, care era şi acţionarul majoritar. Detaliile financiare ale transferului de propritate nu au fost prezentate.

Patriciu controla înainte de vânzare 80% din acţiunile grupului, în timp ce partenerul său american Phillip Stevenson avea restul de 20%. Astfel, Patriciu a încasat 1,28 miliarde de dolari, iar Stevenson a primit 320 milioane de dolari, reiese din datele prezentate luni de KMG.

Potrivit informaţiilor vehiculate la momentul tranzacţiei, grupul Rompetrol era evaluat atunci la 3,6 miliarde de dolari, astfel că 75% din acţiuni ar fi valorat 2,7 miliarde de dolari. Cifrele nu au fost confirmate, însă nici infirmate, până acum de către oficialii Rompetrol sau KMG.

Shaimerdenov a spus că grupul kazah va vinde toate activităţile Rompetrol care nu au legătură cu producţia de petrol şi gaze, acestea urmând să fie evaluate de un consultant independent, în vederea vânzării.

Totodată, grupul kazah intenţionează să îşi extindă activitatea de trading cu petrol.

"Am vorbit şi cu Dinu Patriciu să vindem petrol şi către alte companii, nu numai către Rompetrol. Asta negociem acum cu el (Patriciu - n.r.)", a adăugat Shaimerdenov.

De asemenea, KMG şi Rompetrol s-au angajat la investiţii în rafinăria Petromidia, în valoare de 684 milioane dolari, din care aportul grupului kazah este de 513 milioane dolari, iar diferenţa de 171 milioane dolari a Rompetrol.

"Vrem să îmbunătăţim valoarea Rompetrol şi prin investiţii. Aşteptăm de la Dinu Patriciu să îmubunătăţească activităţile Rompetrol", a arătat oficialul KMG.

La mijlocul lunii septembrie, KMG a anunţat că a obţinut un împrumut sindicalizat de 2,5 miliarde de dolari destinat refinanţării achiziţiei grupului Rompetrol.

Pustogacev a precizat că grupul kazah a decis să nu îşi exercite dreptul de a cumpăra şi restul de 25% din Rompetrol.

"Achiziţia Rompetrol a fost foarte reuşită pentru noi. Am decis să nu cumpărăm şi restul de 25%, deoarece considerăm că actualul management al Rompetrol este performant şi vrem să-l păstrăm", a mai spus Pustogachev.

Directorul general executiv al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, în luna iulie, agenţiei MEDIAFAX, că va rămâne în funcţie cel puţin încă doi ani şi că nu va vinde acţiunile pe care le mai deţine la grup.

Întrebat care ar fi valoarea grupului Rompetrol, Pustogachev a spus că aceasta se ridică la două miliarde dolari.

Oficialul KMG a adăugat că grupul KMG ar putea lua în considerare extinderea în Europa prin grupul Rompetrol.

"Achiziţia Rompetrol este o modalitate de a ajunge la consumatorii din Europa, iar dacă extinderea în Europa se va dovedi profitabilă prin grupul Rompetrol, o vom face", a mai spus Pustogachev.

Grupul Rompetrol cuprinde 40 de companii, cu activităţi în 13 ţări. Printre activităţile grupului regăsesc rafinare, explorare, distribuţie, servicii industriale, logistică, marketing, dar şi servicii de turism şi transport aerian.

Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului, a înregistrat în primul semestru un profit net de 6,6 milioane lei, de 2,3 ori mai mic faţă de câştigul de 15,4 milioane lei din perioada similară din 2007, însă cifra de afaceri a urcat cu 93,46%, de la 2,29 miliarde lei la 4,44 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici