KazMunaiGaz vrea să ajungă la o înţelegere cu statul în privinţa datoriilor Rompetrol

Grupul kazah KazMunaiGaz (KMG) intenţionează să ajungă până la sfârşitul anului la o înţelegere cu statul român în privinţa datoriei Rompetrol Group, a declarat joi directorul general al KMG, Kairgeldi Kabildin, citat de Bloomberg.

76 afișări
Imaginea articolului KazMunaiGaz vrea să ajungă la o înţelegere cu statul în privinţa datoriilor Rompetrol

KazMunaiGaz vrea să ajungă la o înţelegere cu statul în privinţa datoriilor Rompetrol (Imagine: Florin Gheorghe/Mediafax Foto)

KazMunaiGaz a decis la finele lunii septembrie conversia în acţiuni a obligaţiunilor emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat. Astfel, statul a reintrat în acţionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat până la termenul limită.

Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă decizia Rompetrol.

"Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afara legii", a declarat premierul Emil Boc la sfârşitul săptămânii trecute.

The Rompetrol Group avea de rambursat până la sfârşitul lunii septembrie, 516 milioane de euro (670 milioane de dolari) în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. Compania a răscumpărat, în august, o parte din obligaţiuni, în sumă de 229,32 milioane de lei, echivalentul a 54 de milioane de euro.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici