Lee Iacocca, „tatăl” automobilului Ford Mustang şi „salvatorul” companiei Chrysler, a murit

Lee Iacocca, o legendă a industriei auto americane, creatorul Ford Mustang şi cel care a salvat Chrysler de faliment, a murit la vârsta de 94 de ani, informează BBC.

698 afișări
Imaginea articolului Lee Iacocca, „tatăl” automobilului Ford Mustang şi „salvatorul” companiei Chrysler, a murit

Lee Iacocca, „tatăl” automobilului Ford Mustang şi „salvatorul” companiei Chrysler, a murit

Iacocca a murit la domiciliul său din Los Angeles din cauza complicaţiilor la boala Parkinson, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei.

Într-o declaraţie, compania s-a declarat întristată de vestea morţii fostului CEO. "A jucat un rol istoric conducând Chrysler prin criză şi transformând-o într-o forţă competitivă adevărată. A fost unul dintre marii lideri ai companiei şi ai industriei auto", spune un comunicat al Fiat Chrysler Automobiles.

 

 

 

Născut la părinţii imigranţi italieni în Allentown, Pennsylvania în 1924, Lee Iacocca şi-a început cariera ca inginer la Ford Motor Company în 1946, trecând ulterior la vânzări. Înzestrat cu fler pentru marketing, prima sa campanie, de la mijlocul anilor '50, a atras atenţia directorilor companiei. La scurt timp după aceea, a fost mutat la sediul său din Dearborn, Michigan.

În 1964, a proiectat şi lansat Ford Mustang, cu vânzări de 419.000 de unităţi în primul an şi care a devenit unul dintre cele mai cunoscute modele auto americane.

Cu toate acestea, Lee Iacocca a fost concediat de companie în 1978, după ce a fost acuzat că a complotat pentru a-l împiedica pe Henry Ford II să-şi preia funcţia de preşedinte al companiei.

Un an mai târziu, Iacocca a preluat Chrysler, unde, pentru un salariu de 1 dolar pe an, a condus un proces de restructurare care a inclus un ajutor guvernamental de 1,5 miliarde de dolari (returnat până în 1983.

În 1992 Iacocca a părăsit compania.

Taguri:
lee iacocca,
deces,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici