Leul, extrem volatil la începutul şedinţei

Moneda naţională a înregistrat o volatilitate extrem de ridicată în prima oră a şedinţei interbancare de vineri, iar cursul de schimb a consemnat variaţii de până la opt bani, pe fondul acutizării aversiunii faţă de risc pe pieţele internaţionale, în urma prăbuşirii burselor externe.

14 afișări
Imaginea articolului Leul, extrem volatil la începutul şedinţei

Leul, extrem volatil la începutul şedinţei (Imagine: Mediafax Foto)

La deschidere cotaţiile se situau la 3,88 - 3,8850 lei/euro, cu mai mult de zece bani peste nivelul de la închiderea pieţei locale de joi, de 3,7750 - 3,78 lei/euro

Ulterior, cursul de schimb a coborât la 3,8750 lei/euro, în urma unor ordine de vânzare de valută.

"După deschidere s-au înregistrat multe ordine de vânzare de euro, întrucât jucătorii se temeau de o eventuală intervenţie pe piaţă a Băncii Naţionale în favoarea leului", a spus un dealer.

De la nivelul de 3,8750 lei/euro, moneda naţională s-a depreciat puternic, iar rata de schimb a urcat cu 6,5 bani, la un maxim de 3,94 lei/euro. Pentru a doua oară, însă, cotaţiile s-au întors şi au coborât cu opt bani, la 3,86 lei/euro, iar în jurul orei 10:00, un euro era cotat la 3,87 - 3,88 lei/euro.

După ora 10:00, leul a continuat să se aprecieze, iar cursul de schimb a atins un minim de 3,8270 - 3,83 lei/euro, la ora 10:48.

"Valutele din regiune se apreciază, în urma unor declaraţii oficiale, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra leului. S-ar putea să se repete scenariul de joi şi leul să închidă şedinţa apreciat", a spus un dealer.

Indicele Dow Jones

al industriilor americane s-a prăbuşit joi cu 678,91 puncte, respectiv 7,33%, la 8.579,19 puncte, în timp ce S&P 500 a căzut cu 75,02 puncte, sau 7,62%, la 909,92 puncte.

Dow Jones a pierdut, astfel, 2.271,47 puncte în ultimele şapte şedinţe bursiere, înregistrând cea mai slabă perioadă de şapte zile de tranzacţionare din istorie. Indicele s-a prăbuşit cu 5.585,34 puncte faţă de maximul istoric atins pe 9 octombrie 2007.

Mai mult, în deschidertea şedinţei de vineri, indicele celor mai mari companii euroepne, FTS 300, a scăzut cu 8%, atingând minimul ultimilor cinci ani.

Leul s-a apreciat puternic în a doua parte a şedinţei interbancare de joi, într-o piaţă cu lichiditate foarte redusă, care a favorizat diminuarea cotaţiilor. Cursul de schimb a atins un minim de 3,76 lei/euro, în şedinţa precedentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici