Liderii europeni caută din nou soluţii de urgenţă pentru criza datoriilor de stat

Liderii europeni caută din nou soluţii de urgenţă pentru temperarea crizei datoriilor, randamentele titlurilor de stat ale Italiei şi Spaniei menţinându-se la niveluri ridicate în pofida repornirii programului de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale de către BCE.

567 afișări
Imaginea articolului Liderii europeni caută din nou soluţii de urgenţă pentru criza datoriilor de stat

Liderii europeni caută din nou soluţii de urgenţă pentru criza datoriilor de stat (Imagine: Shutterstock)

În timp ce marile burse din întreaga lume sunt în cădere liberă pentru cea de-a opta şedinţă consecutiv, Comisia Europeană a cerut noi măsuri de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF), mecanismul de 440 miliarde euro la care pot apela statele cu probleme din zona euro, transmite Bloomberg.

"Pentru a fi efectiv, EFSF trebuie să fie credibil şi respectat de către pieţe", a declarat comisarul european pentru Economie şi Politică Monetară, Olli Rehn, la postul de radio BBC Radio 4.

Banca Centrală Europeană (BCE) a reluat joi programul de achiziţii de obligaţiuni ale statelor de la "periferia" zonei euro, însă a refuzat să includă şi titlurile Italiei şi Spaniei, ţările atacate în ultima perioadă pe pieţele financiare.

Astfel, liderii guvernelor europene, care au demonstrat că uneori depăşesc cu greu divergenţele care îi separă, au revenit în centrul atenţiei pentru a căuta soluţii la criză.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, liderii celor mai mari economii din zona euro, vor discuta telefonic în următoarele ore, a declarat un apropiat al lui Sarkozy. Liderul francez îl va suna de asemenea pe premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la zece ani ale Italiei şi cel al bondurilor germane de referinţă a crescut vineri cu 0,03 puncte procentuale, la 3,92 puncte procentuale, în timp ce spread-ul pentru titlurile de stat spaionle s-a restrâns cu 0,02 puncte procentuale, dar a rămas la 3,96 puncte procentuale, nivel nesustenabil.

Liderii europeni, instituţiile financiare internaţionale şi creditorii privaţi ai statului grec au ajuns pe 21 iulie la un nou acord de intervenţie externă pentru Grecia, consolidând totodată semnificativ prerogativele EFSF. Înţelegerea nu a calmat însă pieţele, randamentele obligaţiunilor de stat ale Italiei şi Spaniei atingând noi recorduri în ultimele zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici