Lificiu: Potenţialul eolian al judeţului Galaţi, de două ori cât produc unităţile de la Cernavodă

Preşedintele ANRE, Petre Lificiu, a declarat, sâmbătă, la Galaţi, că există un număr mare de solicitări pentru crearea de parcuri eoliene în judeţul Galaţi care ar putea produce, dacă ar fi toate duse la bun sfârşit, de două ori mai mult decât unităţile de la Cernavodă.

55 afișări

"Există un potenţial dat de Dumnezeu judeţului Galaţi aproape incredibil, şi anume potenţialul eolian. Puterea instalată activă acum în România e de 7.000 de megawaţi. Numai cererile de la Galaţi sunt cât două unităţi de la Cernavodă, 1.400 (de MW - n.r.), deci sunt practic 20 la sută din total putere instalată, dacă această putere va porni în judeţul Galaţi", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Galaţi, Petru Lificiu, preşedintele ANRE, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a prezentat o hartă cu zonele din Galaţi unde ar urma să fie înfiinţate parcuri eoliene. Astfel, cei din comunele Vârlezi, Smulţi, Corni, Băleni, Folteşti şi Frumuşiţa au obţinut deja avizul de racordare la reţeaua electrică cu parcurile eoliene. În Independenţa, Piscu, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi, Pechea, Griviţa, Cudalbi, Tecuci şi Bereşti-Meria sunt deja finalizate studii de soluţii, iar la Măstăcani aceste studii sunt în curs de avizare.

Dezvoltarea de parcuri eoliene obligă şi Electrica să investească în reţeaua care să preia curentul în circuitul naţional.

"Pe Prut, Electrica trebuie să facă o linie de 400 kilovolţi, dublu circuit pentru că altfel nu am decât o linie de 20 de kilovolţi care nu primeşte decât 100 de megawaţi. Dacă pornesc un singur parc eolian şi îl descarc pe această linie se topesc firele. Sunt investiţii mari, care intră în costul de electricitate", a mai spus Lificiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici