Liviu Dragnea, despre legea offshore: Facem simulări. O să discut cu Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, şi cu Eugen Teodorovici

Liviu Dragnea, a declarat că joi şi vineri va purta discuţii cu preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, dar şi cu Eugen Teodorovici şi cu reprezentanţii ANMR, pentru a simula varianta finală a Legii Offshore, acesta fiind motivul pentru care a amânat adoptarea iniţiativei.

472 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, despre legea offshore: Facem simulări. O să discut cu Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, şi cu Eugen Teodorovici

Liviu Dragnea, despre legea offshore: Facem simulări. O să discut cu Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, şi cu Eugen Teodorovici

„Nu pierdeam nimic dacă mai amânam cu o săptămână. Astăzi şi mâine o să avem din nou întâlniri cu domnul Iancu şi cu alţi colegi din Parlament, şi cu domnul Teodorovici, o să îl rugăm şi pe domnul de la ANR (Autoritatea Navală Română-n.r) să vină la discuţii, şi pe domnul de la ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale-n.r), ca să facem toate calculele, în aşa fel încât să ştim exact cât câştigă statul român, atît din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al resurselor. Încercăm să facem simulări”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în Parlament.

Acesta a susţinut că proiectul de lege care stabileşte unele măsuri privind resursele din Marea Neagră este unul important, care „naşte păreri exagerate”.

„Aşa cum am spus şi prin mesaj, este o lege foarte importantă, care naşte foarte multe dezbateri, tot felul de atitudini, după părerea mea, unele exagerate şi foarte pătimaşe, dar bănuiesc că sunt atitudini generate de gânduri bune, de bună credinţă”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a anunţat în timpul dezbaterilor pe proiectul legii Offshore că a hotărât, în urma discuţiei purtate cu Liviu Dragnea, amânarea adoptării pentru săptămâna viitoare, aceasta fiind „o săptămână de studiu”.

„Vreau să vă informez că am vorbit puţin mai înainte cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, şi pentru că avantajul României obţinut în cursul lunii iulie în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor pe legea Offshore, trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi (marţi-nr.), urmând să cântărim foarte bine toate implicaţiile şi influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român. Ca atare, astăzi vom colecta amendamentele care au început să vină de la o parte din parlamentari şi vom avea la dispoziţie o săptămână pentru o analiză foarte atentă, cu un singur obiectiv: menţinerea avantajului dobândit deja de către România”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.

Senatul a adoptat, luni, 24 septembrie, Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, proiectul fiind adoptat cu noi amendamente. Iniţiativa legislată a fost adoptată în urmă cerererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Raportul comun al Comisiei economice şi pentru energie ale Senatului adoptat ulterior în plenul forului superior al Parlamentului, introduce noi modificări ale Legii offshore. Unul dintre amendamente prevede că pe durata acordurilor petroliere sunt îngheţate taxele şi redevenţele companiilor, neputând fi mărite, astfel că modificarea aduse stabilitate companiilor petroliere, primind garanţia că taxele şi impozitele nu vor fi mărite. O altă modificare se referă la triplarea deducerilor pe investiţii a companiilor.

Printre modificările adoptate se numără şi amendamentul privind titularii de acorduri petroliere.

Primul articol adoptat este articolul 15 alineat (2): „Lucrările de subtraversare cu conducte, instalaţii electrice, de telecomunicaţii şi celelalte utilităţi aferente acestora, executate într-o izobată de 2 m şi 300 m de la linia de coastă în direcţia uscatului, se realizează prin foraj orizontal, dirijat şi/sau, după caz, prin tunel în care este pozată conducta, fără a aduce atingere accesului liber pe plajă, siguranţei, protecţiei turiştilor şi modului de utilizare a plajelor Mării Negre în scop turistic, în condiţiile legii.” Propunerea a fost făcută de Ministerul Turismului.

De asemenea, senatorii din cele două comisii au adoptat art 18 (1): „Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi.” Amendamentul înaintat de Şerban Nicolae şi Marin Gheorghe, senatori PSD, a fost adoptat cu 13 voturi pentru şi patru împotrivă.

Articolul 18 alineatul (2) a fost adoptat în următoarea variantă: „ANMR şi titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiţionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivelul contractual prevederile art. 18, 19, 20 (indice 1) diin prezenta lege.” Amendamentul propus de Marin Gheorghe şi Şerban Nicolae PSD, a fost admis cu 11 voturi pentru şi patru abţineri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici