Locuinţele construite în perioada 1950-1989, cele mai vândute

Apartamentele construite în perioada 1950-1989 au fost cele mai tranzacţionate locuinţe, în Bucureşti, în primele trei luni ale anului, în condiţiile în care proprietarii acestora au redus preţurile cu 40-50% faţă de februarie-martie 2008, potrivit firmei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

533 afișări
Imaginea articolului Locuinţele construite în perioada 1950-1989, cele mai vândute

Locuinţele construite în perioada 1950-1989, cele mai vândute (Imagine: Mediafax Foto)

"În primele trei luni ale lui 2009, cel mai dinamic segment din piaţa imobiliară bucureşteană a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite în perioada 1950 – 1989. Lipsa cererii, generată de situaţia financiară şi de accesul deosebit de greu al populaţiei la creditare, au determinat proprietarii de astfel de apartamente să acorde reduceri de până la 40-50% faţă de perioada februarie-martie 2008, când, de altfel, s-a înregistrat maximul istoric de preţ plătit pe metrul pătrat util", se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă imobiliară.

Spre exemplu, în cartierele Militari şi Drumul Taberei, preţurile pe metrul pătrat (mp) util au coborât la 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu trei şi patru camere şi 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu două camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urmă rămân cele mai solicitate, motiv pentru care există o uşoară diferenţă de preţ.

În aceste condiţii, în luna martie, o garsonieră în Drumul Taberei, zona Moghioroş, de 34 mp, etaj intermediar, într-un bloc contruit în 1979 s-a vândut cu 41.000 euro, iar un apartament cu trei camere în Militari, de 71 mp, în bloc construit în 1973, cu 67.000 euro.

"Mai mult ca niciodată, un element cu greutate în preţul apartamentelor de acest gen pare să fie anul de construcţie, respectiv înainte sau după 1977. De altfel, de aceasta ţin cont şi băncile în momentul acordării creditelor ipotecare, dar şi evaluările orientative din grilele notarilor publici în vederea calculării onorariilor acestora şi a calculării impozitului către stat la vânzarea proprietăţilor imobiliare", se precizează în comunicat.

Astfel, în Crângaşi, unde blocurile sunt construite în mare majoritate după 1977, oferta este mai scăzută cantitativ şi, ca urmare a existenţei unei linii de metrou, preţurile sunt cu 5-10% mai mari decât în celelalte cartiere ale sectorului 6.

"Comprimarea preţurilor a determinat micşorarea diferenţelor de preţ între diferitele tipuri de apartamente. Putem spune aşadar că actualele condiţii de piaţă sunt favorabile proprietarilor care urmăresc să-şi schimbe garsonierele şi apartamentele compuse din două camere cu apartamente având trei sau patru camere", susţin consultanţii Coldwell din România.

În opinia lor, şi în următoarele luni vor domina tranzacţiile pe acest segment de piaţă, unde este posibil ca preţurile să mai coboare, însă nu la fel de abrupt ca în ultimele luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici