Majorarea taxelor este iminentă pentru îndeplinirea promisiunilor electorale

Viitorul guvern va fi obligat să majoreze taxele şi impozitele pentru a asigura veniturile bugetare necesare punerii în aplicare a promisiunilor electorale, în special a creşterilor salariale, consideră analiştii economici.

19 afișări
Imaginea articolului Majorarea taxelor este iminentă pentru îndeplinirea promisiunilor electorale

Majorarea taxelor este iminentă pentru îndeplinirea promisiunilor electorale

Pericolul unei încetiniri puternice a economiei în urma majorării taxelor a fost evidenţiat şi Florin Dolea, director General al Pioneer Asset Management, deşi el recunoaşte că, în condiţiile angajamentelor bugetare pentru 2009, aceasta va fi probabil singura măsură posibilă.

Chiar dacă au criticat deciziile agenţiilor de rating de a scoate România din categoria investment grade, analiştii afirmă că reacţia autorităţilor din România şi a partidelor a fost una nepotrivită, ceea ce a permis instituţiilor de evaluare să dea ţara noastră ca exemplu.

"Ceea ce n-a spus Fitch este că noi nu ştim să gestionăm criza prin politici economice", a afirmat Ionuţ Dumitru.

La rândul său, Radu Crăciun a recunoscut că problema deficitelor din România n-a fost văzută aşa de grav de agenţiile de rating în perioada precedentă, pentru că nu existau creşteri salariale de 50% la nivel bugetar şi majorări de pensii de 40%.

Cu toate acestea, majoritatea analiştilor susţin că agenţiile de rating s-au discreditat şi au exagerat în ceea ce priveşte România, argumentând prea puţin fundamentat deciziile anunţate recent.

Analiştii avertizează asupra perspectivelor nefavorabile ale economiei româneşti în 2009 şi îndeamnă populaţia la mai puţină exuberanţă, la mai multă prudenţă şi economisire, întrucât mesajele politicienilor sunt prea optimiste şi nu relevă pericolele care pândesc România.

Anterior, analiştii au afirmat că pieţele financiare din România nu se vor normaliza înainte de finele anului viitor, poate chiar în 2010, în acest interval urmând să aibă loc o perioadă de stabilizare a acestora.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a publicat vineri un raport în care apreciază că turbulenţele de pe pieţele financiare globale au majorat riscurile pentru băncile româneşti, care se vor confrunta cu reducerea marjelor operaţionale, încetinirea creşterii creditării şi majorarea provizioanelor pentru credite neperformante.

La începutul săptămânii trecute, Fitch a coborât ratingul României pentru credite pe termen lung în valută cu două trepte, cu perspectivă negativă, plasând astfel calificativul în afara celor care indică un risc scăzut pentru investiţii. O depunctare similară a fost operată în luna octombrie şi de Standard&Poor's.

 

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici