Managerii estimează creşteri în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

Activitatea din industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi în sectorul de servicii va crește în mai-iulie, comparativ cu cele trei luni anterioare, însă şi preţurile vor avea aceeaşi tendinţă, potrivit estimărilor managerilor unor societăţi comerciale, intervievaţi de INS.

25 afișări
Imaginea articolului Managerii estimează creşteri în industrie, construcţii, comerţ şi servicii

Managerii estimează creşteri în industrie, construcţii, comerţ şi servicii (Imagine: Mediafax Foto)

Managerii întreprinderilor din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei, atât pe total (sold conjunctural plus 21%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Optimismul este mai pronunţat în rândul managerilor din întreprinderile mijlocii , cu un număr de 50-249 de salariaţi, cu un sold conjunctural de plus 26%.

Pe total industrie prelucrătoare, numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate, potrivit a 84% din opiniile exprimate.

Preţurile produselor industriale se vor majora (sold conjunctural plus 29%), opiniile exprimate în acest sens fiind mai multe decât cele din luna anterioară, când soldul conjunctural a fost de plus 25%.

În ceea ce priveşte activitatea de construcţii aferentă următoarelor trei luni, managerii consideră că aceasta va înregistra o tendinţă ascendentă a volumului producţiei (sold conjunctural plus 46%), corelată cu cea a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural plus 40%).

Referitor la numărul de salariaţi, respondenţii preconizează, de asemenea, o tendinţă de creştere atât pe ansamblul sectorului (sold conjunctural plus 26%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi în perioada următoare aproximativ la fel cu cea prognozată în luna precedentă (sold conjunctural plus 50%).

Pentru comerţul cu amănuntul, managerii estimează pentru următoarele trei luni majorarea vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural plus 36%).

Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural plus 40%).

Totodată, comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă, conform soldului conjunctural de plus 25%.

În luna mai, volumul stocurilor de mărfuri va rămâne la un nivel optim pentru desfăşurarea adecvată a activităţii de comerţ cu amănuntul, conform a 94% dintre opiniile exprimate.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (plus 13% sold conjunctural).

În acelaşi timp, managerii estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul se vor majora (sold conjunctural plus 49%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural plus 19%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Pe primul loc în aprecierea creşterii cifrei de afaceri se situează întreprinderile mari, cu 250-499 de salariaţi, la care soldul conjunctural înregistrat este de plus 47%, urmate de întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi, cu un sold conjunctural de plus 25% şi întreprinderile foarte mari, cu cel puţin 500 de salariaţi. În cazul acestora din urmă soldul conjunctural este de plus 24%.

Conform estimărilor din mai, cifra de afaceri din servicii îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural plus 25%).

În sectorul de servicii, estimările indică, pentru următoarele trei luni, o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 9%).

După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor se vor majora în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 28%).

Soldul conjuctural reprezintă diferenţa dintre opiniile pozitive şi cele negative.

Rezultatele au fost obţinute de INS prin intermediul anchetelor de conjunctură, în urma estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici