Marea Britanie se confruntă cu pericolul unei recesiuni. Banca Angliei anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din 1995

Banca Angliei a anunţat joi cea mai mare creştere a ratelor dobânzilor din ultimii 27 de ani, cu jumătate de punct procentual, în ciuda avertismentelor că se anunţă o recesiune îndelungată, încercând să înăbuşe o creştere a inflaţiei care va depăşi 13%, scrie Reuters.

451 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie se confruntă cu pericolul unei recesiuni. Banca Angliei anunţă cea mai mare creştere a dobânzii din 1995

Pe fondul creşterii preţurilor la energie cauzată de invazia Rusiei în Ucraina, Comitetul de politică monetară al BoE a votat cu 8-1 pentru o creştere de la 1,25% la 1,75% - cel mai ridicat nivel de la sfârşitul anului 2008.

Majorarea cu 50 de puncte de bază fusese aşteptată de majoritatea economiştilor într-un sondaj Reuters, în condiţiile în care băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să limiteze creşterea bruscă a preţurilor.

Silvana Tenreyro, membră a MPC, a votat singură pentru o creştere mai mică, de 25 de puncte de bază.

BoE a avertizat că Marea Britanie se confruntă cu pericolul unei recesiuni, cu o scădere a producţiei de 2,1% de la un vârf la altul, similară cu o prăbuşire din anii 1990, dar mult mai mică decât lovitura dată de COVID-19 şi decât recesiunea cauzată de criza financiară mondială din 2008-2009.

Economia ar fi început să se contracte în ultimul trimestru din 2022 şi s-ar fi contractat pe tot parcursul anului 2023, ceea ce ar fi făcut ca aceasta să fie cea mai lungă recesiune de după criza financiară globală.

Preluând încetinirea, inflaţia ar urma să atingă acum un vârf de 13,3 % în octombrie - cel mai ridicat nivel din 1980 încoace - în principal din cauza creşterii preţurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Astfel, gospodăriile s-ar confrunta cu doi ani consecutivi de scădere a veniturilor, cea mai mare comprimare de când au început aceste înregistrări, în 1964.

Inflaţia a atins în iunie un maxim al ultimilor 40 de ani de 9,4%, deja de peste patru ori mai mare decât ţinta de 2% stabilită de BoE, ceea ce a declanşat acţiuni sindicale şi a pus presiune asupra celui care îi va succeda lui Boris Johnson ca viitor prim-ministru al Marii Britanii.

Anterior, BoE se aştepta ca inflaţia să atingă un vârf de peste 11% şi ca economia britanică să nu înregistreze aproape nicio creştere înainte de 2025, cel mai devreme.

În noile sale previziuni, BoE a estimat că inflaţia va scădea din nou la 2% în doi ani.

Banca centrală britanică a majorat dobânzile de şase ori din decembrie, dar mişcarea de joi a fost cea mai mare din 1995 încoace.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici