Marele defect al statelor? Douăsprezece ţări sunt în prag de colaps economic

Semnele tradiţionale ale crizei datoriilor, cum ar fi prăbuşirea monedelor sau rezervele valutare pe terminate indică un număr record de ţări în curs de dezvoltare aflate în dificultate, scrie Reuters.

3939 afișări
Imaginea articolului Marele defect al statelor? Douăsprezece ţări sunt în prag de colaps economic

Sursa foto: Profimedia

Libanul, Sri Lanka, Rusia, Surinam şi Zambia sunt deja în incapacitate de plată, Belarus este pe marginea prăpastiei şi cel puţin încă o duzină de ţări se află în zona de pericol, în timp ce creşterea costurilor de împrumut, a inflaţiei şi a datoriei alimentează temerile privind colapsul economic.

Analiştii calculează că în jocsunt datorii de 400 de miliarde de dolari. Argentina are de departe cea mai mare datorie, de peste 150 de miliarde de dolari, în timp ce următoarele sunt Ecuador şi Egipt, cu 40-45 de miliarde de dolari.

Veteranii crizei speră că multe dintre state se mai pot feri de incapacitate de plată, mai ales dacă pieţele globale se calmează şi dacă FMI intervine.

Acestea sunt ţările aflate în pericol:

ARGENTINA

Este deţinătoarea recordului mondial de neplată suverană. Peso-ul se tranzacţionează acum cu un discount de aproape 50% pe piaţa neagră, rezervele sunt la un nivel critic de scăzut, iar obligaţiunile se tranzacţionează la doar 20 de cenţi pentru un dolar - mai puţin de jumătate din cât erau după restructurarea datoriei ţării în 2020.

Guvernul nu are de plătit datorii substanţiale până în 2024, dar după aceea acestea se accelerează, iar îngrijorări au apărut pe fondul posibilităţii ca puternica vicepreşedintă Cristina Fernandez de Kirchner ar putea face presiuni pentru ca ţara să renunţe la sprijinul Fondului Monetar Internaţional.

UCRAINA

Invazia Rusiei înseamnă că Ucraina va trebui aproape sigur să îşi restructureze datoria de peste 20 de miliarde de dolari, avertizează investitori cu greutate precum Morgan Stanley şi Amundi.

Criza vine în septembrie, când vor trebui plătite obligaţiuni în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Kievul ar putea plăti, dar, având în vedere că Naftogaz, companie de stat, a cerut săptămâna aceasta o îngheţare a datoriilor pe doi ani, investitorii suspectează că guvernul îi va urma exemplul.

TUNISIA

Un deficit bugetar de aproape 10%, una dintre cele mai mari facturi salariale din sectorul public din lume şi temeri că asigurarea sau cel puţin respectarea unui program cu FMI ar putea fi dificilă din cauza presiunilor preşedintelui Kais Saied de a-şi consolida controlul asupra puterii şi asupra sindicatelor locale.

Alături de Ucraina şi El Salvador, Tunisia se află pe lista primelor trei ţări care ar putea intra în incapacitate de plată, întocmită de Morgan Stanley. "Un acord cu Fondul Monetar Internaţional devine imperativ", a declarat şeful băncii centrale a Tunisiei, Marouan Abassi.

GHANA

Împrumuturi furibunde au făcut ca rata datoriei în raport cu PIB-ul din Ghana să urce la aproape 85%. Moneda sa, cedi, a pierdut aproape un sfert din valoarea sa în acest an şi ţara deja cheltuia peste jumătate din veniturile fiscale pentru plata dobânzilor la datorie. De asemenea, inflaţia se apropie de 30%.

EGIPT

Egiptul are un raport datorie/PIB de aproape 95% şi a înregistrat unul dintre cele mai mari exoduri de numerar internaţional în acest an - aproximativ 11 miliarde de dolari, potrivit JPMorgan.

Firma de fonduri FIM Partners estimează că Egiptul are de plătit datorii în valută forte de 100 de miliarde de dolari în următorii cinci ani, inclusiv 3,3 miliarde de dolari în 2024.

În martie, Cairo a devalorizat lira cu 15% şi a cerut ajutorul FMI, dar spreadurile obligaţiunilor sunt acum de peste 1.200 de puncte de bază, iar swapurile pe riscul de nerambursare (CDS) - un instrument al investitorilor pentru acoperirea riscului - estimează o şansă de 55% ca Egiptul să nu reuşească să facă o plată.

Francesc Balcells, CIO al datoriei EM la FIM Partners, estimează totuşi că aproximativ jumătate din cele 100 de miliarde de dolari pe care Egiptul trebuie să le plătească până în 2027 sunt către FMI sau bilaterale, în principal în Golf. "În condiţii normale, Egiptul ar trebui să fie capabil să plătească", a spus Balcells.

KENYA

Kenya cheltuie aproximativ 30% din venituri pentru plata dobânzilor. Obligaţiunile sale au pierdut aproape jumătate din valoare, iar în prezent nu are acces la pieţele de capital, cea ce este o problemă în condiţiile în care obligaţiuni de 2 miliarde de dolari vor ajunge la scadenţă în 2024.

În ceea ce priveşte Kenya, Egipt, Tunisia şi Ghana, David Rogovic de la Moody's a declarat: "Aceste ţări sunt cele mai vulnerabile doar din cauza valorii datoriei care vine la scadenţă în raport cu rezervele şi a provocărilor fiscale."

ETIOPIA

Addis Abeba plănuieşte să fie una dintre primele ţări care vor obţine o reducere a datoriei în cadrul programului comun al G20. Progresele au fost întârziate de războiul civil în desfăşurare, deşi, între timp, ţara continuă să asigure serviciul singurei sale emisiuni de obligaţiuni internaţionale în valoare de 1 miliard de dolari.

EL SALVADOR

Transformarea monedei bitcoin în mijloc legal de plată aproape că a închis uşa speranţelor FMI. Încrederea a scăzut până în punctul în care o emisiune de obligaţiuni de 800 de milioane de dolari cu scadenţă peste şase luni se tranzacţionează cu un discount de 30%, iar cele pe termen lung cu 70%.

PAKISTAN

Pakistanul a încheiat săptămâna aceasta un acord crucial cu FMI. Măsura nu putea fi mai oportună, în condiţiile în care preţurile ridicate ale importurilor de energie au împins ţara în pragul unei crize a balanţei de plăţi.

Rezervele valutare au scăzut până la 9,8 miliarde de dolari, abia suficiente pentru cinci săptămâni de importuri. Rupia pakistaneză s-a depreciat până la minime record. Noul guvern trebuie să reducă rapid cheltuielile acum, deoarece cheltuie 40% din veniturile sale pentru plata dobânzilor.

BELARUS

Sancţiunile occidentale au adus Rusia în incapacitate de plată luna trecută, iar Belarus se confruntă acum cu acelaşi tratament dur, după ce a fost alături de Moscova în campania din Ucraina.

ECUADOR

Această ţară din America Latină a intrat în incapacitate de plată în urmă cu doar doi ani, dar a ajuns din nou în criză din cauza protestelor violente şi a unei încercări de înlăturare a preşedintelui Guillermo Lasso.

Are o mulţime de datorii şi, în condiţiile în care guvernul subvenţionează combustibilul şi alimentele, JPMorgan a majorat prognoza privind deficitul fiscal al sectorului public la 2,4% din PIB în acest an şi la 2,1% anul viitor. Marjele obligaţiunilor au depăşit 1.500 de puncte de bază.

NIGERIA

Marjele obligaţiunilor au depăşit cu puţin 1.000 de puncte de bază, dar următoarea plată de 500 de milioane de dolari a obligaţiunilor Nigeriei, care va avea loc peste un an, ar trebui să fie acoperită cu uşurinţă de rezervele care s-au îmbunătăţit constant din iunie. Totuşi, Nigeria cheltuie aproape 30% din veniturile guvernamentale pentru plata dobânzilor la datorie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici