Prima pagină » Economic » Medicamentele generice, blocate în birocrație: pacienții așteaptă până la doi ani

Medicamentele generice, blocate în birocrație: pacienții așteaptă până la doi ani

Medicamentele ieftine, ținute pe hold de legislația greoaie și de birocrație
Medicamentele generice, blocate în birocrație: pacienții așteaptă până la doi ani

Este subiectul principal de nemulțumiri de pe lista lungă de nemulțumiri ale Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), care acuză legislația greoaie și traseul birocratic extrem de complicat, drept principale motive pentru care pacienții români nu au acces la medicație mai ieftină.

Medicamentele generice sunt esențiale pentru sistemul medical din România. 90% dintre ele costă sub 50 de lei, lucru care le face extrem de dezirabile pentru pensionarii cu pensie mică.

„Avem exemple concrete – compensarea pe una dintre indicații a pazopanib-ului și abiraterona de 250 mg. În tot acest timp, pacienții sunt privați de acces, iar medicamentele generice ajung să fie distruse”, spun reprezentanții APMGR.

Situații absurde în spitale

Problemele apar și în cazul licitațiilor din spitale. Medicamentele generice câștigă licitațiile, dar nu pot fi eliberate din cauza simbolului ‘Ω’, care indică rambursare condiționată. Asta duce la situații paradoxale: tratamentele sunt disponibile, dar inaccesibile pacienților.

Ce spun producătorii

APMGR atrage atenția că lipsa de acces rapid la medicamentele generice afectează deja pacienți cu boli grave. De exemplu, persoanele cu scleroză multiplă sunt nevoite să se plimbe între spitale pentru a-și continua tratamentul.

În plus, în următorii ani vor expira brevetele pentru medicamente foarte scumpe și larg utilizate. Întârzierea introducerii variantelor generice ar putea însemna pierderi uriașe pentru bugetul public. Doar pentru o singură moleculă, întârzierea de 2 ani ar putea costa statul 27 de milioane de lei.

Soluțiile propuse de APMGR

Pentru a debloca accesul la medicamentele generice, APMGR propune:

  • Revizuirea modului în care se stabilește prețul de referință și indexarea anuală a prețurilor sub 50 lei în funcție de inflație;
  • Reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice și biosimilare de la 15% la 10%;
  • Schimbarea legii astfel încât medicamentele generice să fie compensate în maximum două luni după ce versiunea inovatoare își pierde brevetul;
  • România să ceară Comisiei Europene includerea Directivei privind apele urbane reziduale în pachetul Omnibus pentru simplificarea legislației.