MEF şi BEI au semnat acordul de împrumut de un miliard de euro

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a semnat, luni, un acord de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de un miliard euro, iar BEI va acorda un avans statului român până la finele acestui an pentru prefinanţarea proiectelor cu fonduri europene.

48 afișări
Imaginea articolului MEF şi BEI au semnat acordul de împrumut de un miliard de euro

MEF şi BEI au semnat acordul de împrumut de un miliard de euro

Acordul a fost semnat de secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor Eugen Teodorovici şi de vicepreşedintele BEI, Mathias Kollatz-Ahnen.

"Împrumutul va fi utilizat în scopul asigurării resurselor financiare pentru cofinanţarea programelor de investiţii eligibile pentru asistenţă nerambursabilă de la Uniunea Europeană în cadrul a trei programe operaţionale sectoriale, respectiv pentru transport, mediu creşterea competitivităţii economice, dar şi pentru alte programe prioritare", a declarat, luni, Teodorovici, cu ocazia semnării acordului.

Conform contractului, banii vor fi acordaţi în maxim 15 tranşe de 25 de milioane de euro până la 250 de milioane de euro, iar data limită de tragere este 31 august 2013.

Împrumutul va putea fi acordat la o rată a dobânzii fixă sau variabilă, în funcţie de condiţiile pieţei din momentul acordării respectivei tranşe.

De asemenea, pentru a solicita o a doua tranşă, 80% din tranşa iniţială trebuie să fie aprobată la nivel de proiect.

Teodorovici a precizat că la fiecare tranşă acordată se negociază condiţiile împrumutului.

Vicepreşedintele BEI a menţionat că ar putea suplimenta finanţarea către România cu până la o treime în următorii doi ani ca urmare a impactului crizei financiare internaţionale în toate ţările din Uniunea Europeană.

"Există un impact al crizei în toate ţările Uniunii Europene, iar mesajul nostru este că vom suplimenta finanţarea către România cu o treime", a spus Kollatz-Ahnen.

Conform unui memorandum semnat între Banca Europeană de Investiţii şi autorităţile române în 2006, BEI s-a angajat să acorde României un miliard de euro anual pentru confinanţarea proiectelor europene.

Începând cu anul 1990, BEI a acordat României împrumuturi totale de şase miliarde euro, din care 4,4 miliarde euro au reprezentat proiecte publice, iar restul proiecte private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici