Merkel - vedeta de la summitul UE. Liderul european este elogiat de presă şi analişti

Cancelarul Angela Merkel a ieşit de la negocierile de 10 ore de la Bruxelles cu un plan de rezolvare a crizei datoriilor care ar fi putut la fel de bine să fi fost scris la Berlin şi s-a impus astfel nu doar ca lider al Germaniei, ci ca unul de anvergură europeană şi internaţională.

499 afișări
Imaginea articolului Merkel - vedeta de la summitul UE. Liderul european este elogiat de presă şi analişti

Merkel - vedeta de la summitul UE. Liderul european este elogiat de presă şi analişti (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Liderul german l-a obligat pe preşedintele francez Nicolas Sarkozy să accepte ca fondul de susţinere financiară să fie folosit pentru bănci doar în ultimă instanţă, a respins implicarea automată a Băncii Centrale Europene (BCE) în combaterea crizei şi a readus băncile la masa negocierilor pentru a accepta pierderi mai mari legate de datoriile Greciei, comentează Bloomberg.

Merkel a obţinut chiar concesii bugetare mai mari din partea premierului italian Silvio Berlusconi.

"Merkel a obţinut ce a vrut. Acest fapt a confirmat rolul Germaniei de jucător de tipul totul sau nimic, nu doar în criza zonei euro, dar şi în afacerile UE şi dincolo de Europa", a declarat Shada Islam, analist la grupul de consultanţă Friends of Europe din Bruxelles.

La doi ani de la declanşarea crizei în Grecia, Merkel îşi transformă statutul de lider al celei mai mari economii din Europa şi al celui mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor din zona euro în statutul de lider internaţional.

Ar putea fi totuşi prea târziu pentru a schimba opinia din ţară, unde alegătorii au penalizat coaliţia guvernamentală pentru ezitările avute în combaterea crizei, în şapte procese electorare din acest an.

"Încrederea în guvern a avut mult de suferit. Este bine că a putut să dea impresia de fermitate. Cancelarul a câştigat timp", a declarat Peter Matuschek, analist la grupul de sondare a opiniei publice Forsa din Berlin.

Luate la un loc, deciziile de la summit poartă în mod clar "semnătura germană", a declarat Joerg Asmussen, secretar de stat în Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Cotidianul german Bild a titrat pe prima pagină "Merkel salvează euro. A fost o noapte de poker, iar cancelarul Angela Merkel este câştigătorul".

Articole elogioase au apărut şi în influentul ziar Spiegel, care a apreciat că Merkel "a rezistat tentaţiei de a apăsa imediat pe declanşator, preferând să pregătească cu răbdare dinamitarea unei case extrem de insalubre (Grecia)", dar şi în Junge Weld şi Financial Times.

Din octombrie 2009, partidele din coaliţia guvernamentală germană au pierdut teren în faţa opoziţiei, dar rezultatul pozitiv al summit-ului îi poate permite lui Merkel să stabilizeze situaţia, consideră Matuschek.

La summitul G20 de săptămâna viitoare, Merkel urmează să exercite presiuni pentru introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi a unor măsuri de rezolvare a problemei "băncilor prea mari pentru a se prăbuşi".

Ea va prezenta şi planurile anticriză ale Europei preşedintelui american Barack Obama, care a cerut în repetate rândului lui Merkel şi partenerilor din zona euro să oprească criza.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici