Merrill Lynch anticipează probleme severe pe piaţa financiară din România

Banca americană Merrill Lynch anticipează probleme pe pieţele financiare din Europa de Est în 2009, din cauza acumulării de datorii neperformante şi a dezechilibrelor macroeconomice, severe îndeosebi în România, şi trece Erste Bank pe o listă a instituţiilor financiare "mai puţin dezirabile".

24 afișări
Imaginea articolului Merrill Lynch anticipează probleme severe pe piaţa financiară din România

Merrill Lynch anticipează probleme severe pe piaţa financiară din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Merrill consideră că pieţele emergente din regiune vor avea performanţe dezamăgitoare anul viitor, afectând astfel evoluţia grupului austriac, acţionarul majoritar al BCR.

"Creşterea (în regiune) încetineşte, datoriile neperformante acumulate sunt în urcare, iar dezechilibrele macroeconomice continuă să reprezinte o problemă majoră în anumite state, îndeosebi în România", arată Merrill Lynch într-o notă către clienţi.

În urma publicării previziunilor băncii americane, acţiunile Erste Bank au scăzut cu 8% pe bursa de la Viena, la un minim de 12,5 euro pe unitate.

Tendinţa descendentă a acţiunilor pe piaţa austriacă a fost urmată de scăderi şi pe Bursa de Valori Bucureşti, unde preţul unui titlu Erste a coborât cu 4,13%, la 50,9 lei (12,88 euro) după jumătatea şedinţei.

Erste Bank este prezentă în România din 2006, când a preluat 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la peste 69%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.

Erste este prima bancă din Austria care a apelat la programul guvernamental de susţinere a sistemului financiar derulat de guvernul de la Viena. Grupul financiar a acceptat o majorare de capital de 2,7 miliarde euro din partea statului, amânată pentru 2009 în aşteptarea unor condiţii de piaţă mai favorabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici