Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul este interesat să devină acţionar la cea mai mare companie din România

În România există cel puţin 100 de miliardari care ar putea cumpăra acţiuni în oferta prin care statul îşi propune să vândă 9,84% din Petrom. ZF a încercat să afle dacă sunt sau nu interesaţi să devină acţionari la cea mai mare companie din România.

920 afișări
Imaginea articolului Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul este interesat să devină acţionar la cea mai mare companie din România

Miliardarii români faţă în faţă cu oferta Petrom. Numai unul este interesat să devină acţionar la cea mai mare companie din România (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Cei mai bogaţi români, Dinu Patriciu, Ioan Niculae, Ion Ţiriac, Gabriel Popoviciu sau Dan Adamescu, ar putea mobiliza uşor câte 50 de milioane de euro, bani cu care ar cumpăra fiecare 1% din Petrom, la preţul actual de pe Bursă.

Lor li s-ar putea alătura alţi investitori puternici, precum fraţii Cristescu, Ovidiu Tender sau Gabriel Comănescu, unii dintre cei mai puternici industriaşi locali, Dorinel Umbrărescu şi Nelu Iordache, doi dintre cei mai puternici constructori din România, sau "retailerii" Dragoş Pavăl (Dedeman) şi Cezar Rapotan (Arabesque). Ei şi alţi câţiva ar putea acoperi cel puţin jumătate din oferta de acţiuni de la Petrom, cea mai mare din istoria bursei de la Bucureşti, şi s-ar asigura că românii vor mai avea un cuvânt de spus în adunarea generală a acţionarilor sau că măcar vor beneficia în final de creşterea preţurilor carburanţilor, care le afectează afacerile.

Companiile româneşti din construcţii, transporturi, dar şi din industria alimentară sau retail au suferit cel mai mult în ultimii ani din cauza creşterii preţurilor carburanţilor.

Oamenii de afaceri locali au reclamat în numeroase rânduri faptul că statul le-a cedat prea uşor com­paniile importante din economie investitorilor străini, în timp ce capitalul românesc a fost ocolit în marile privatizări.

În 1999, Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu şi Gelu Tofan au făcut ofertă guvernului CDR pentru preluarea Petrom, însă Radu Berceanu, care era pe atunci ministru al industriilor, s-a opus. Acum, investitorii români au ocazia de a participa la a doua privatizare a celei mai mari companii româneşti.

Cu toate astea, miliardarii români se dovedesc pragmatici când vine vorba de banii lor şi nu arată un interes deosebit pentru a deveni acţionari minoritari într-o companie în care deciziile importante sunt luate la Viena.

Citeşte mai multe despre miliardarii români şi oferta Petrom pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici