Ministerul Economiei: Înfiinţarea companiilor energetice naţionale a început în februarie

Înfiinţarea companiilor energetice naţionale a început în luna februarie, după discuţii cu părţile interesate, susţine ministerul Economiei, în replică la afirmaţia deputatului PSD Iulian Iancu, potrivit căruia acest proces este o decizie prea importantă pentru a fi luată de un cabinet demis.

44 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei: Înfiinţarea companiilor energetice naţionale a început în februarie

Ministerul Economiei: Înfiinţarea companiilor energetice naţionale a început în februarie (Imagine din arhivă: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Reorganizarea sectorului de producere a energiei prin înfiinţarea celor două companii este un proces început, practic, încă din luna februarie a anului în curs, şi nicidecum un proiect despre care acum începem să vorbim. Pe parcusul mai multor luni au avut loc discuţii cu toti cei interesaţi: partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civilă, mediul academic, domnul deputat Iulian Iancu, fiind unul dintre participanţii la aceste dezbateri", se arată într-un comunicat la Ministerului Economiei.

Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat, duminică, că guvernul Boc trebuie să se limiteze la gestionarea problemelor curente ale sistemului energetic, fără să-l folosească drept instrument electoral, iar fuziunea societăţilor din domeniu este o decizie prea importantă pentru a fi luată de un cabinet demis.

El a criticat convocarea acţionarilor şi a consiliilor de administraţie de la companiile energetice din subordinea Ministerului Economiei pentru aprobarea fuziunii.

Proiectul de fuziune a fost publicat în iunie pe pagina de internet a ministerului şi a făcut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri publice, finalizate în septembrie.

"Precizăm că pe tot parcursul dezbaterilor, sugestiile şi problemele ridicate de partenerii de dialog au fost analizate, soluţionate şi incluse în proiect. Procesul privind reorganizarea sectorului de producere a energiei îşi urmează, aşadar, cursul, respectând, ca şi până acum procedurile legale de înfiinţarea celor două companii", se mai arată în comunicatul ministerului.

Potrivit sursei citate, reorganizarea sectorului energetic este o condiţie a dezvoltării energetice durabile, iar deciziile privind siguranţa energetică a României reprezintă o parte importantă a politicilor legate de strategia naţională de apărare, mai ales în condiţiile actualei crize financiare şi a crizei de resurse energetice primare.

Ministerul precizează că sectorul energetic nu poate fi competitiv în piaţă, în structura actuală, având în vedere costurile diferite ale producătorilor de energie hidro, termo şi nucleară.

"În Europa producţia este flexibilă. În plan intern, din cele 21 de scenarii de restructurare a producţiei energetice a fost aleasă varianta înfiinţării a două companii, ţinând cont de costuri, cota de piaţă şi structură. Au fost create premisele pentru a proteja jucătorii din piaţă, astfel încât potenţialul monopol de stat să nu fie o frână în competiţie", susţine ministerul.

Guvernul intenţionează să cumuleze principalele companii de producţie a electricităţii cu cele de exploatare a cărbunelui în două societăţi, numite Electra şi Energetica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici