Ministerul Muncii amână din nou Legea de modificare a procedurii de acreditare a serviciilor sociale

Ministerul Muncii propune, printr-un proiect pus în dezbatere publică, amânarea unor termene prevăzute în Legea nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, fiind a doua oară când este amânată introducerea noii proceduri de acreditare a acestor servicii.

729 afişări

Legea nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale reglementează un nou sistem de acreditare care priveşte atât furnizorii de servicii sociale, precum şi serviciile sociale acordate de acestea, având la bază criterii specifice şi standarde minime de calitate, iar procedura de acreditare se va aplica atât furnizorilor şi serviciilor sociale nou înfiinţate, cât şi celor care deţin în prezent certificat de acreditare eliberat în baza reglementărilor anterioare aprobării cadrului legal actual.

Iniţial, Legea 197/2012 trebuia să intre în vigoare la începutul lui 2013, însă, în decembrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a propus, iar Guvernul a aprobat, amânarea intrării în vigoare până la 1 iunie 2013.

Printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă, pus în dezbatere publică luni pe site-ul MMFPSPV, se propune o nouă amânare, până în 1 ianuarie 2014. De asemenea, iniţiatorii proiectului de act normativ propun şi modificarea termenului până la care ar fi trebuit elaborate normele metodologice de aplicare a legii, de la 1 martie 2013, la 1 noiembrie 2013, precum şi modificarea datei până la care se realizează evaluarea furnizorului acreditat, de la 31 decembrie 2014, la 31 decembrie 2015.

Potrivit proiectului de act normativ pus în dezbatere publică, se estimează că se vor adresa MMFPSPV aproximativ 3.255 de cereri în vederea acordării certificatului de acreditare ca furnizor de servicii sociale şi aproximativ 7.000 de cereri pentru acordarea licenţei de funcţionare pentru serviciile sociale.

"Procedura de acreditare presupune analiza şi verificarea administrativă a unui volum mare de date şi informaţii, precum şi evaluarea în teren a respectării standardelor minime de calitate. Pentru evitarea riscului de a crea dificultăţi majore în sistem se impune ca, la data demarării procesului de acreditare, principalele instrumente de evaluare, reprezentate de criteriile şi standardele menţionate, să fie finalizate şi aprobate şi să existe un număr suficient de personal de specialitate apt să realizeze activităţile de acreditare în termenele prevăzute de lege", se arată în proiect.

Iniţiatorii proiectuluid de act normativ argumentează propunerea de amânare a aplicării legii prin faptul că standardele minime de calitate pentru unele tipuri de servicii sociale se află în plin proces de revizuire, prin numărul limitat de personal de la nivelul structurilor de specialitate în domeniul serviciilor sociale din cadrul MMFPSPV, care pe lângă atribuţiile de reglementare, monitorizare, implementare programe de interes naţional şi subvenţionare, vor primi atribuţii suplimentare de standardizare şi acreditare, dar şi prin numărul redus de inspectori sociali de la nivelul agenţiilor teritoriale pentru plăţi şi inspecţie socială care, conform legii, îndeplinesc şi misiuni de control în ceea ce priveşte acordarea beneficiilor de asistenţă socială.

Alte motive pentru care legea nu poate fi aplicată ar fi, în opinia ministerului, necesitatea modificării programului informatic aferent Registrului electronic unic al serviciilor sociale existent, pentru a -l adapta noilor reglementări, şi constrângerile existente, în anul în curs, privind angajarea de personal în sistemul bugetar şi efectuarea de cheltuieli cu bunuri şi servicii, care au generat imposibilitatea organizării la nivelul ministerului a unor compartimente specializate în standardizare şi acreditare. Este invocată, de asemenea, dificultatea implementării unui sistem electronic viabil de monitorizare a furnizorilor şi serviciilor sociale- necesar pentru a se asigura desfăşurarea în condiţii optime a procesului de acreditare şi pentru a se evita orice risc de blocaj.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă se află în dezbatere publică până la 29 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici