Miniştrii de Finanţe din zona euro discută despre înăsprirea regulilor în domeniul financiar

Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta luni, 17 mai, despre înăsprirea reglementărilor în domeniul financiar, precum cele pentru fondurile de hedging, la o săptămână după lansarea planului de 750 miliarde euro destinat susţinerii financiare a statelor din zona euro.

21 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din zona euro discută despre înăsprirea regulilor în domeniul financiar

Miniştrii de Finanţe din zona euro discută despre înăsprirea regulilor în domeniul financiar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înaintea începerii reuniunii, Germania a anunţat că redactează planuri de susţinere a euro şi de evitare a unor noi crize ale datoriilor suverane.

Între propunerile de reformă se numără şi cea a BCE privind înfiinţarea unui organism independent capabil să penalizeze ţările din zona euro care au acumulat datorii prea mari.

Euro a coborât luni la cel mai redus nivel din ultimii patru ani, de 1,2234 dolari pe unitate, revenind ulterior la 1,235 dolari pe unitate.

Moneda unică "este prinsă în prezent între ciocan şi nicovală", a declarat Howard Archer, economist şef la IHS Global Insight, care anticipează că euro se va deprecia spre 1,15 dolari pe unitate în săptămânile următoare.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a insistat, înainte de începerea reuniunii, că partenerii din zona euro trebuie să întărească disciplina bugetară comună şi să dubleze eforturile de economisire, fără să excludă un plafon constituţional pentru deficitele naţionale.

Schauble a arătat că reducerea deficitelor bugetare trebuie să fie un obiectiv prioritar, considerând că numai aşa poate fi prevenită deprecierea euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici