Euro a atins luni minimul ultimilor patru ani faţă de dolar

Euro s-a depreciat luni faţă de dolar la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în tranzacţiile asiatice, din cauza temerilor investitorilor că problema datoriilor mai multor state europene ar putea afecta revenirea economiei din regiune.

41 afișări
Imaginea articolului Euro a atins luni minimul ultimilor patru ani faţă de dolar

Euro a atins luni minimul ultimilor patru ani faţă de dolar (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Moneda unică europeană era cotată la 1,2234 de dolari pe unitate, la ora 2:30 GMT, la Tokyo, cel mai redus nivel după aprilie 2006. Euro s-a apreciat apoi uşor, la 1,2280 de dolari pe unitate, până la ora 6:00 GMT.

În raport cu moneda niponă, yenul, euro a scăzut la 113,06 yeni pe unitate, sub nivelul de 114,32 yeni pe unitate atins vineri, la ora 21:00 GMT.

În Asia, bursele au înregistrat luni scăderi semnificative, reflectând panica de pe pieţele europene de la sfârşitul săptămânii trecute. Bursa de la Tokyo a coborât cu 2,17%, iar cea de la Sydney a scăzut cu 3%. Pieţele de capital de la Shanghai, Hong Kong şi Bombay au pierdut 3,8%, 2,5% şi 2,2% din valoare, până la ora 6:00 GMT.

"Piaţa nu mai are încredere în euro", a afirmat Daisuke Karakama, analist la banca Mizuho. El menţionează că euro se depreciză ca răspuns la orice ştire care ar putea avea vreun efect negativ.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat că euro nu este în pericol, subliniind, totodată, că statele din zona euro vor apăra această monedă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici