Ministrul Agriculturii către fermieri: Nu vindeţi terenurile oricui şi cu oricât pentru că sunt valoroase

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, i-a îndemnat, sâmbătă, la Bistriţa, pe fermierii prezenţi la Târgul Oierilor să nu cedeze presiunilor şi să nu vândă terenurile agricole "oricui şi cu oricât", pentru că acestea sunt şi vor rămâne valoroase.

337 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii către fermieri: Nu vindeţi terenurile oricui şi cu oricât pentru că sunt valoroase

Ministrul Agriculturii către fermieri: Nu vindeţi terenurile oricui şi cu oricât pentru că sunt valoroase (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)

Valeriu Tabără le-a spus fermierilor prezenţi la a XIV-a ediţie a Târgului Oierilor, desfăşurată în Complexul Heidenfeld de la Viişoara, că suprafeţele cumpărate de străini sunt între 700.000 şi 800.000 de hectare.

"Este mult. Ceea ce este foarte important e că cele mai mari suprafeţe s-au cumpărat din 2010 spre 2011 încoace. Această presiune continuă, nu întâmplător spuneam că trebuie să aveţi cea mai mare grijă. Spuneam şi în 1994-1995, terenurile nu se vând oricui, oricum şi cu oricât, pentru că ele sunt valoroase, iar terenurile agricole în viitor vor fi şi mai valoroase. Pământurile care produc valoare vor rămâne valoroase. Păstraţi-le şi eventual creşteţi şi sistemul de ferme, poate adunaţi pământurile la un loc", a sugerat Valeriu Tabără.

Tabără a spus că în Transilvania încă există rezerve mari de folosire a materiei prime şi sunt extrem de multe terenuri care nu au fost cosite, nu se valorifică iarba.

"Este o zonă pe care ar trebui s-o privim cu mai multă atenţie, şi aici mă adresez deţinătorilor de terenuri. Legea privind igienizarea terenurilor este pe proceduri şi o vom susţine dincolo de ce înseamnă unele interese politice. Sunt probleme de a nu pune taxe şi a elimina taxele, dar să ne gândim că aceste terenuri trebuie să producă, dar să nu producă necazuri celor care lucrează şi care investesc. Se dau bani pe terenuri care se lucrează sau pe care se aplică bunele practici agricole, asta înseamnă curăţarea lor. Aveţi o valoare, pe care trebuie s-o întreţineţi la un potenţial de producţie", a afirmat Valeriu Tabără.

Ministrul i-a mai îndemnat pe fermieri să nu vândă terenurile acum, indiferent unde se găsesc ele.

"Să nu vindeţi pământurile acum. Chiar rupturile, cum spunem noi, acolo unde se vede scheletul solului. Şi ele au valoare şi o să vedeţi în perioada următoare presiunile care se vor face pe ceea ce înseamnă piaţa funciară în România", a conchis Tabără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici