Ministrul Agriculturii: Prin mâna unui neştiutor sau nesăbuit s-a creat un nou focar în Teleorman

Prin aruncarea unor resturi de animale în pădurile de la marginea Teleormanului s-a creat un nou focar de pestă porcină, iar numai un om care nu a înţeles care sunt riscurile sau un nesăbuit a putut să facă acest lucru, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

1153 afișări
Imaginea articolului Ministrul Agriculturii: Prin mâna unui neştiutor sau nesăbuit s-a creat un nou focar în Teleorman

Ministrul Agriculturii: Prin mâna unui neştiutor sau nesăbuit s-a creat un nou focar în Teleorman

„Îmi pun mereu întrebări. Cum poate să ajungă două cadavru de porci domestici în pădure şi tocmai la marginea Teleormanului, la 500 de metri în apropiere de judeţul Olt. Iată că poate un nesăbuit, un om care nu a înţeles a putut să facă acest rău mare, pentru că a creat un focar. Prin mâna omului am creat un focar şi iată posibilitatea de contaminare a unei zone şi crearea unor serii întregi de probleme, pe de o parte forţa umană, iar, pe de altă parte, costuri pentru acţiunile care trebuiesc susţinute”, a declarat, luni seara, într-o emisiune la TVR 1, Petre Daea.

Oficialul MADR a precizat că cei doi Comisar europeni pentru Agricultură Phil Hogan şi Vytenis Andriukaitis sunt mai „români decât românii”, prin încercarea lor de a ajuta autorităţile să combată pesta porcină africană.

„Am găsit sprijin la Comisia Europeană. Comisarii europeni au fost mai români decât românii. Iată că au alocat aceste 43 de milioane euro, care au fost daţi pentru a se putea interveni rapid în zonele pentru eradicarea bolii. Aceşti doi comisari au cuplat imediat la situaţia deosebită pe care o are nu numai România, ci şi alte state ale Uniunii Europene”, a subliniat Daea.

În încercarea de a împiedica răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a apelat la stimularea găsirii de cadavre de suine, a declarat în urmă cu câteva zile, ministrul Agriculturii. Autorităţile oferă 225 de lei celor care identifică resturi de porci mistreţi în păduri şi 65 de lei pentru resturile identificate de la porci din gospodării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici