MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

Ministerul Justiţiei susţine că a transmis Parlamentului încă din iunie modificările la Legea societăţilor comerciale pentru a o pune în acord cu directivele UE, însă nu au fost adoptate din cauza lipsei cvorumului, astfel că va propune Executivului o ordonanţă de urgenţă pe această temă.

20 afișări
Imaginea articolului MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

MJ: Camera nu a adoptat modificările invocate de CE pentru infringement, va fi propusă OUG

Prima etapă a procedurii de infringement este cea pre-contencioasă (amiabilă), care are ca obiectiv respectarea voluntară a exigenţelor dreptului comunitar.

În cadrul acţiunii pentru neîndeplinirea obligaţiilor (articolul 226 TCE), Comisia Europeană angajează, într-o primă etapă, o procedură pre-contencioasă faţă de statul care nu respectă un angajament decurgând din calitatea sa de membru al Uniunii Europene (netranspunerea sau transpunerea deficitară a unei directive constituie o astfel de încălcare sancţionabilă în temeiul art. 226 TCE).

Etapa pre-contencioasă are două faze: transmiterea scrisorii de punere în întârziere şi emiterea avizului motivat.

În prima parte, Comisia Europeană solicită statului membru aflat în culpă să-i transmită în cel mult două luni observaţii cu privire la o problemă de aplicare a dreptului comunitar.

Apoi, dacă răspunsul statului membru nu este satisfăcător sau dacă se constată prelungirea perioadei în care statul omite îndeplinirea obligaţiilor sale, Comisia Europeană emite un aviz motivat, în care îi precizează Guvernului statului membru, cu claritate şi argumentat, care este încălcarea ce i se impută şi îl invită, totodată, să remedieze situaţia într-un anumit termen (de regulă două luni).

Ministerul Justiţiei afirmă că în ceea ce priveşte Directiva 2006/68/CE, România se află, începând cu data de 16 octombrie 2008, în această a doua fază a etapei amiabile.

A doua etapă a procedurii de infringement este cea contencioasă.

Numai în cazul în care în etapa pre-contencioasă, în termenele stabilite de Comisia Europeană, statul membru nu se conformează exigenţelor exprimate în scrisoarea de somaţie şi/sau în avizul motivat, Comisia Europeană poate declanşa cea de-a doua etapă, constând în sesizarea Curţii de Justiţie a Comunităţilor Europene (CJCE) de la Luxemburg.

Chiar şi în această etapă, statul membru are posibilitatea adoptării măsurilor necesare remedierii situaţiei, fapt ce duce la încetarea procedurii în faţa CJCE.

Sancţionarea statului membru poate interveni numai la finalul acestei etape contencioase, prin pronunţarea unei decizii de către CJCE.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici