Viktor Orban spune că e izolat în interiorul Uniunii Europene după atacul asupra premierului Slovaciei

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că s-a trezit şi mai izolat în cadrul Uniunii Europene după o tentativă de asasinat asupra aliatului său slovac, premierul Robert Fico.

Urmărește
3853 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban spune că e izolat în interiorul Uniunii Europene după atacul asupra premierului Slovaciei

Viktor Orban spune că e izolat în interiorul Uniunii Europene după atacul asupra premierului Slovaciei

Prima tentativă de asasinat asupra unui lider european din ultimii peste 20 de ani a provocat o undă de şoc în una dintre cele mai polarizate ţări ale continentului. Revenirea lui Fico la putere anul trecut, ca forţă de opoziţie faţă de instituţiile UE de la Bruxelles, şi poziţia sa favorabilă Rusiei au făcut din el un aliat pentru Orban, un veşnic disident care a încercat să se opună ajutorului militar acordat Ucrainei, notează Bloomberg.

"Robert Fico se luptă pentru viaţa lui în acest moment", a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat. "Dacă trecem dincolo de elementul uman şi privim din punct de vedere politic, este o pierdere majoră pentru Ungaria".

Premierul slovac va fi departe de biroul său într-un moment crucial înainte de alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare, a declarat Orban. El a descris atacul împotriva lui Fico ca fiind parte a polarizării Europei pe tema războiului din Ucraina, adăugând că este în căutarea de noi aliaţi în cadrul blocului comunitar pe această temă.

Viktor Orban foloseşte războiul din Ucraina ca principală temă de campanie cu doar câteva săptămâni înainte de alegeri. "Nu este nejustificat să legăm tentativa de asasinat de război", a declarat Orban.

Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, care urmează să preia funcţia de preşedinte luna viitoare, a declarat joi seara că s-a întâlnit cu premierul la spital. "Îşi aminteşte totul şi a fost surprins de cât de repede s-a întâmplat", a declarat Pellegrini la televiziune.

O echipă medicală urmează să se reunească luni pentru a discuta despre tratamentul lui Fico, a transmis un purtător de cuvânt al spitalului din oraşul central Banska Bystrica. Medicii ar putea discuta, de asemenea, despre transportul lui Fico la Bratislava, a relatat presa locală.

Autorităţile au declarat că atacul a fost un act al unui atacator "lup singuratic" motivat de animozitate politică.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici