Modificarea legii privind creditarea va afecta peste 7 mil. de contracte încheiate de bănci

Modificarea legislaţiei privind creditele angajate de persoanele fizice va afecta peste 7 milioane de contracte încheiate cu băncile, a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

31 afișări
Imaginea articolului Modificarea legii privind creditarea va afecta peste 7 mil. de contracte încheiate de bănci

Modificarea legii privind creditarea va afecta peste 7 mil. de contracte încheiate de bănci (Imagine: Mediafax Foto)

El a explicat că băncile au transmis foarte multe sugestii şi precizări, care sunt în curs de analiză, şi că începând de marţi vor avea loc primele discuţii cu Asociaţia Română a Băncilor pe marginea proiectului de ordonanţă de urgenţă care vizează transpunerea şi implementarea în legislaţia naţională a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului. Acesta devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

"În actul normativ am inclus şi alte prevederi faţă de ceea ce prevede Directiva. Vom purta aceste discuţii, vom lăsa şi noi ceva, vor lăsa şi dânşii ceva, şi vom căuta ca actul normativ final să prevadă clauze în folosul consumatorilor, în plus faţă de ceea ce prevede Directiva", a spus Cerbulescu, după o dezbatere organizată de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor.

Mihai Meiu, director în cadrul ANPC, a explicat că statele membre au dreptul de a pune pe zona nearmonizată a legislaţiei şi alte prevederi.

"Băncile au argumentat că, nefiind prevăzută în Directivă (prevederea potrivit căreia legislaţie se aplică tuturor contractelor aflate în derulate -n.r.), nu se poate să fim mai catolici decât Papa!. Noi încercăm", a răspuns Cerbulescu la o întrebare privind reacţia băncilor.

Meiu a precizat că extinderea prevederilor inclusiv la contractele aflate în derulare a fost realizată întrucât peste 90% dintre contractele de credit sunt deja în portofoliul băncilor.

"Băncile dispun de 90 de zile pentru modificarea contractelor de credite aflate în derulare. Am considerat că la contractele aflate în derulare trebuie aplicate condiţiile în vigoare, chiar dacă acestea au fost modificate pe parcursul perioadei de desfăşurare", a spus Meiu.

El a arătat că în legislaţie se prevede ca în cazul în care consumatorul nu semnează noile contracte, să se includă o acceptare tacită, dar cu condiţia expres precizată că în noile contracte să nu se includă decât modificările impuse de legislaţie, fără condiţii suplimentare comparativ cu contractul existent anterior.

Meiu a explicat că ANPC reglementează doar relaţia creditor - persoană fizică.

"Există anumite state în care în legislaţia de protecţie a consumatorilor sunt incluse IMM-urile. La noi nu există deocamdată această posibilitate, mai ales că la nivelul Comisiei Europene au fost discuţii mari pe această temă, iar cel puţin până acum nu s-a acceptat extinderea termenului de consumator", a mai spus oficialul ANPC.

Băncile vor modifica până în septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea condiţiilor impuse în prezent de legislaţia românească în cazul creditelor de consum.

Actul normativ va reglementa inclusiv informaţiile ce trebuie oferite consumatorilor în stadiu precontractual, informaţiile ce trebuie incluse în contractele de credit precum şi în publicitatea aferentă. De asemenea, sunt reglementate aspecte referitoare la dobâdă şi la comisioane precum şi formula de calcul a dobânzii anuale efective.

Evenimentul organizat de APC face parte din programul naţional de educaţie financiară "Bugetul Familiei", desfăşurat sub patronajul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, cu sprijinul Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private şi derulat în colaborare cu Centrul European al Consumatorilor România şi compania de credite de consum Provident Financial România.

Cu această ocazie, APC România a anunţat relansarea site-ului web www.bugetulfamiliei.ro, care a fost complet restructurat. Site-ul le oferă acum românilor mai multe instrumente practice de calcul al bugetului personal, al celui familial, precum şi sfaturi utile despre cum pot evita situaţiile de supraîndatorare. Pe lângă informaţiile redactate de către specialişti într-un limbaj accesibil şi uşor de înţeles, site-ul le oferă vizitatorilor acces la experţi financiari, care le vor răspunde, în doar câteva ore, la întrebările legate de buget şi finanţe personale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici