Moneda chineză ar putea fi inclusă în rezervele valutare mondiale

Yuanul chinezesc ar putea fi inclus, în decurs de zece ani, în rezervele valutare mondiale, a declarat ministrul rus de Finanţe, Alexei Kudrin, în condiţiile în care autorităţile de la Moscova vor ca dominaţia dolarului să fie redusă.

251 afișări
Imaginea articolului Moneda chineză ar putea fi inclusă în rezervele valutare mondiale

Moneda chineză ar putea fi inclusă în rezervele valutare mondiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a început, treptat, să se folosească de puterea economică pentru a conferi un rol mai importat yuanului, care nu este încă pe deplin convertibil.

Kudrin, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai premierului Vladimir Putin, consideră că cea mai directă cale ar fi ca China să liberalizeze economia şi să permită convertibilitatea yuanului.

Procesul "ar putea dura zece ani, dar după aceea va exista cerere pentru yuan, aceasta fiind cea mai scurtă cale pentru crearea unei noi monede pentru rezervele valutare mondiale, iar China ar trebui să se gândească la o astfel de posibilitate", a afirmat Kudrin la Forumul Economic Internaţional de la St Petersburg.

China şi Rusia, aflate pe primul loc, respectiv al treilea la nivel mondial în funcţie de revervele valutare deţinute, şi-au exprimat îngrijorarea referitoare la instabilitatea dolarului şi au cerut organizarea unor dezbateri privind diversificarea deţinerilor.

Comisarul UE pentru Economie, Joaquin Almunia, a minimalizat însă perspectivele ca dolarul să fie detronat de pe poziţia de principală valută la nivel mondial, în viitorul apropiat.

"Astfel de decizii sunt adoptate de către pieţe, care evoluează treptat în astfel de probleme", a explicat el, arătând că poziţia dolarului pe termen scurt nu poate fi influenţată de decizii sau voinţă politică.

Kremlinul a anunţat că oficiali din Brazilia, Rusia, India şi China, state cunoscute sub acronimul BRIC, ar putea discuta ideea unei monede internaţionale la o reuniune care va avea loc la 16 iunie, la Ekaterinburg.

Autorităţile din Moscova şi Beijing au promovat ideea folosirii drepturilor speciale de tragere (DST) ale Fondului Monetar Internaţional, pentru a reduce astfel dependenţa faţă de dolar.

Propunerea a fost bine primită de către FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici