Moneda Ugandei se depreciază puternic, în urma adoptării unei legi împotriva homosexualilor

Moneda naţională a Ugandei, şilingul, s-a depreciat puternic în această săptămână după ce preşedintele Yoweri Museveni a semnat o lege care pedepseşte dur actele homosexuale, iar mai multe ţări occidentale au anunţat retragerea unor programe de ajutor financiar.

225 afișări
Imaginea articolului Moneda Ugandei se depreciază puternic, în urma adoptării unei legi împotriva homosexualilor

Moneda Ugandei se depreciază puternic, în urma adoptării unei legi împotriva homosexualilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Şilingul s-a depreciat cu 2,9% începând de luni, când Museveni a semnat legea. O scădere mai mare a valorii monedei naţionale au înregistrat în acest interval doar Ucraina şi Haiti, potrivit Bloomberg.

Înainte de adoptarea restricţiilor împotriva homosexualilor, şilingul era una dintre monedele africane cu cea mai bună evoluţie de la începutul anului, în apreciere cu 3,1%.

Legea creşte pedepsele pentru persoanele surprinse în timpul unor acte homosexuale şi impune sentinţe care ajung până la închisoare pe viaţă în cazurile de "homosexualitate în formă agravată" - inclusiv relaţiile sexuale cu un minor. Legea pedepseşte lesbianismul pentru prima dată şi condamnă ajutorul dat unor persoane pentru a întreţine acte homosexuale.

Deciziile au cauzat reacţii dure la nivel internaţional împotriva Ugandei, o economie de 20 de miliarde de dolari, care exportă mai multă cafea decât oricare altă ţară din Africa.

Danemarca şi Norvegia au retras sau redirecţionat programe de ajutor financiar către organizaţii neguvernamentale, iar Suedia a anunţat că-şi reconsideră propriul sprijin acordat statului african.

Miliardarul britanic Richard Branson, şeful Virgin Group, a cerut, într-un interviu acordat CNN, boicotarea ţării de către oamenii de afaceri.

S&P a redus în ianuarie ratingul Ugandei, din cauza îngrijorărilor privind creşterea deficitului bugetar. Mai mulţi donatori, inclusiv Marea Britanie şi Banca Mondială, au suspendat în 2012 programe financiare, invocând corupţia din ţară.

"Intrările de capital din ajutoare străine sunt mai importante pentru balanţa de plăţi a Ugandei decât pentru Nigeria sau alte ţări din Africa. Legea privind homosexualii face cu siguranţă mai dificilă reactivarea acestui sprijin bugetar. Eram optimist că vor reuşi în acest an fiscal, dar acum nu cred că se mai pune problema", a declarat Mark Bohlund, economist pentru Africa Subsahariană la IHS Global Insight.

Şilingul s-a depreciat cu 2,1% miercuri, cea mai puternică scădere începând din martie 2012. Joi, moneda Ugandei înregistra un declin de 0,4%.

Banca centrală a fost nevoită să intervină şi să vândă dolari pentru a doua zi consecutiv cu scopul de a reduce volatilitatea monedei, a declarat directorul financiar al Băncii Ugandei, Stephen Mulema, fără să dea alte informaţii.

Deprecierea s-ar putea să nu fie legată de noua lege, ci de alte chestiuni economice, a declarat un purtător de cuvânt al preşedintelui.

"Investitorii şi alte ţări nu ne pot forţa să facem ce nu vrem", a declarat purtătorul de cuvânt referitor la semnarea legii.

Uganda depinde de ajutoare financiare externe pentru circa 20% din bugetul anual. Pentru anul fiscal care se încheie în iunie, deficitul bugetar este estimat de FMI să crească de la 4,1% la 7,1% dn PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici