Moody's a retrogradat ratingul Japoniei, invocând incertitudinile privind reducerea datoriilor

Moody's a retrogradat luni ratingul Japoniei cu o treaptă, de la Aa3 la A1, pe fondul "unei incertitudini sporite" privind capacitatea autorităţilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.

94 afișări
Imaginea articolului Moody's a retrogradat ratingul Japoniei, invocând incertitudinile privind reducerea datoriilor

Moody's a retrogradat ratingul Japoniei, invocând incertitudinile privind reducerea datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este pentru prima dată în ultimii doi ani când o mare agenţie de evaluare fiscală reduce ratingurile Japoniei, relatează MarketWatch.

Moody's a motivat decizia prin faptul că premierul nipon Shinzo Abe a decis să amâne cu un an şi jumătate creşterea cotei de TVA, ceea ce determină "riscuri asupra consolidării fiscale şi, pe termen lung, asupra costului finanţării şi a sustenabilităţii datoriei", se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Japonia este cea mai îndatorată economie dintre statele dezvoltate, nivelul datoriilor depăşind de peste două ori valoarea produsului intern brut.

Guvernul nipon a afirmat recent că va încerca să echilibreze bugetul primar, astfel încât veniturile din taxe să fie similare cu cheltuielile (minus plăţile dobânzilor pentru împrumuturile guvernamentale), până în 2020.

"Consolidarea fiscală va deveni din ce în ce mai dificilă odată cu trecerea timpului", au declarat analiştii Moody's, adăugând că întârzierea măsurilor pentru reducerea datoriilor şi eficienţa scăzută a acestora pot afecta creşterea economiei Japoniei.

Creşterea randamentului pentru obligaţiunile emise de guvernul nipon se numără, de asemenea, printre motivele care au stat la baza retrogradării calificativului acordat Japoniei, potrivit Moody's.

În urma anunţului privind retrogradarea Japoniei, yenul s-a depreciat la cel mai redus nivel faţă de dolarul american, tranzacţionându-se la 119,15 unităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici