Moody's anticipează noi reduceri ale ratingurilor de ţară din zona euro, pentru ţările fără triplu A

Ţările din zona euro cu ratinguri de credit sub nivelul de top triplu A s-ar putea confrunta cu reducerea calificativelor, a avertizat agenţia Moody's la scurt timp după ce a coborât ratingul Italiei cu trei trepte, la A2.

175 afișări
Imaginea articolului Moody's anticipează noi reduceri ale ratingurilor de ţară din zona euro, pentru ţările fără triplu A

Moody's anticipează noi reduceri ale ratingurilor de ţară din zona euro, pentru ţările fără triplu A (Imagine: Shutterstock)

"Cu excepţia celor mai solide ţări din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative susţinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipează că tot mai puţine ţări cu ratinguri sub nivelul de top Aaa îşi vor păstra calificativele", se spune într-un comunicat al agenţiei, transmite Bloomberg.

Moody's notează că nu există presiuni iminente care ar putea cauza coborârea ratingurilor ţărilor cu triplu A.

Agenţia a redus în noaptea de marţi spre miercuri ratingul Italiei pentru prima dată din 1993, avertizând că guvernul se confruntă cu presiuni tot mai mari pe pieţele de credit, iar deficitul bugetar ar putea fi greu de redus din cauza creşterii economice care se menţine de câţiva ani la niveluri foarte slabe. Standard & Poor's a retrogradat Italia la mijlocul lunii septembrie pentru prima dată în cinci ani.

Bursele europene au închis marţi în scădere abruptă pentru cea de-a treia şedinţă consecutiv, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro au sugerat că ar putea renegocia condiţiile acordului de salvare a Greciei încheiat în iulie.

Oficialii europeni iau în calcul "revizuiri tehnice" ale celui de-al doilea acord de "bailout" al Greciei, încheiat în iulie, a declarat marţi premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, alimentând temerile că deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene ar putea înregistra pierderi suplimentare pe expunerea pe statul elen.

Creditorii privaţi, bănci, instituţii financiare şi companii de asigurări, au acceptat în iulie o pierdere de 21% din expunerea pe obligaţiuni de stat greceşti cu maturitatea până în 2020, titluri care reprezintă creanţe totale de 135 miliarde euro.

"A avut loc o pierdere profundă a încrederii în anumite pieţe ale datoriilor de stat din Europa, iar Moody's consideră că acest sentiment extrem de slab va persista. Nu mai este o problemă temporară care să poată fi ameliorată prin susţinerea lichidităţii, iar mai multe guverne din zona euro sunt tot mai afectate de pierderea încrederii", avertizează Moody's.

În absenţa unei reveniri rapide la creştere economică şi încredere din partea pieţelor, ţările din zona euro "vor fi nevoite la un moment dat să aleagă între creşterea nivelului de sprijin mutual şi gestionarea unor noi default-uri (intrare în incapacitate de plată, n.r.)", consideră agenţia, care anticipează că liderii europeni vor opta pentru prima dintre aceste variante.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici