Moody's ar putea înrăutăţi prognozele privind contracţia economiei şi deficitul bugetar ale României

Agenţia de evaluare Moody's ar putea revizui în urcare prognozele privind contracţia economică a României şi deficitul bugetar, de 4% şi, respectiv, 5,1%, în prezent, dar apreciază că un eventual eşec al acordului încheiat recent cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este puţin probabil.

18 afișări
Imaginea articolului Moody's ar putea înrăutăţi prognozele privind contracţia economiei şi deficitul bugetar ale României

Moody's ar putea înrăutăţi prognozele privind contracţia economiei şi deficitul bugetar ale României

"Cele mai recente prognoze ale noastre arată o contracţie a PIB-ului de 4%, dar aş spune că, cel mai probabil, cifra va fi în curând revizuită în urcare, contracţia va fi mai mare. În prezent, ne aşteptăm la un deficit bugetar de 5,1% din PIB, care de asemenea ar putea fi mai mare, şi la un deficit al contului curent de circa 5% din PIB", a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist al Moody's.

El precizează că actualul rating se bazează pe continuarea cu succes a programului de stabilizare a economiei negociat cu FMI şi Uniunea Europeană, dar un eventual eşec al programului ar putea conduce la presiune pe reduceera calificativului, deşi decizia Moody's va depinde de circumstanţele de la acel moment.

"Perspectiva ratingului este stabilă. În general, sunt şanse mici ca Moody's să ridice ratingul unei ţări care se află în etapele primare ale programului cu FMI. În cazul în care România nu-şi va atinge obiectivele, ne aşteptăm ca FMI şi UE să lucreze atent cu autorităţile române la un program de redresare. Acest lucru l-am putut vedea şi în alte ţări. Un eşec al planului pare destul de nerealist", a spus Orchard.

Pentru acest an, FMI anticipează o contracţie a economiei de 4,1%, în timp ce prognoza pentru 2010 arată o stagnare a economiei (creştere zero).

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici