Moody's: Economia României va începe să crească "cam" în a doua jumătate din 2010

Economia României va începe să crească "cam" în a doua jumătate a anului viitor, a declarat Kenneth Orchard, analist la Moody's, agenţie de rating care a ridicat de la 5,7% la 8,9% estimarea privind scăderea PIB pentru 2009.

18 afișări
Imaginea articolului Moody's: Economia României va începe să crească "cam" în a doua jumătate din 2010

Moody's: Economia României va începe să crească "cam" în a doua jumătate din 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne-am revizuit recent estimările privind contracţia economiei României în acest an, până la o scădere de 8,9%. Datele privind importul indică un declin mai degrabă dramatic al cererii locale. Presupunem că acest trend va continua în restul anului 2009 şi la începutul lui 2010. Economia ar trebui apoi să înceapă să crească cam în a doua jumătate a anului 2010", a declarat pentru MEDIAFAX Orchard.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a revizuit, cel mai recent în luna iulie, prognoza privind contracţia economiei României în 2009, de la 4% la 5,7%.

Orchard a menţionat că economia românească ar putea înregistra o performanţă mai bună decât estimările agenţiei de rating, în special dacă principalele economii din Europa înregistrează o revenire "puternică" în a doua jumătate a acestui an.

"Partea locală a economiei se pare că va continua să înregistreze o evoluţie slabă pentru cel puţin câteva trimestre, întrucât se confruntă cu efectele târzii ale anilor de boom economic. Revenirea pe plan local va depinde probabil de acţiunile adoptate de guvern în următorii 1-2 ani, dar şi de evoluţia situaţiei sistemului bancar european", a explicat analistul agenţiei.

Moody's este singura mare agenţie de rating internaţională care mai acordă României calificativ cu recomandare de investiţii, după ce Fitch şi Standard & Poor's au retrogradat România în toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk).

Economia şi-a adâncit scăderea în al doilea trimestru la 8,8% comparativ cu perioada similară din 2008, de la 6,2% în primele trei luni. După primele şase luni, datele statistice indică o scădere a PIB de 7,6%. Guvernul şi FMI estimează pentru întregul an o contracţiie economică de 8-8,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici