Moody’s: Europa de Est nu mai este ameninţată de o criză financiară

Europa de Est nu mai este ameninţată de o criză financiară, deoarece investitorii privaţi şi băncile îşi vor continua activităţile de finanţare din regiune, apreciază agenţia de evaluare financiară Moody’s, citată de Novinite.

24 afișări
Imaginea articolului Moody’s: Europa de Est nu mai este ameninţată de o criză financiară

Moody’s: Europa de Est nu mai este ameninţată de o criză financiară (Imagine: Mediafax Foto)

"Intensitatea senzaţiei de iminenţă a unei crize financiare s-a redus. Băncile străine au asigurat că-şi vor sprijini sucursalele din regiune", a afirmat Dietmar Hornung, analist al Moody’s, într-un interviu citat de Bloomberg. El a precizat că economiile est-europene sunt într-o situaţie precară, iar revenirea lor depinde de evoluţia economiei la nivel global.

Criza economică globală a afectat semnificativ statele din Europa de Est, deoarece acestea se bazează în mare parte pe investiţii străine şi exporturi pentru dezvoltare. Cu toate că majoritatea ţărilor din regiune vor intra în recesiune în acest an, cererea în scădere din partea investitorilor pentru garanţii la cumpărarea de active semnalează că îngrijorările legate de riscul intrării în incapacitate de plată s-a redus.

Cehia, Slovacia şi Polonia sunt "ancorele regiunii în furtună", în timp ce pentru statele baltice şi Ungaria au rămas încă temeri legate de lichiditate, a spus Hornung.

La 26 martie, băncile-mamă ale instituţiilor de credit din România, respectiv Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank, au declarat la Viena că vor menţine expunerea pe piaţa din România şi vor majora, dacă va fi nevoie, capitalul subsidiarelor, potrivit Reuters.

În plus, şase bănci europene mari, printre care Erste Group, Raiffensen International şi UniCredit, au semnat un acord prin care s-au angajat să să-şi menţină expunerea în Ungaria şi să recapitalizeze, dacă va fi necesar, subsidiarele din acest stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici