Moody's:Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta cu FMI

Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta fixată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB, a afirmat reprezentantul Moody's Kenneth Orchard, care spune că instituţia financiară va amâna probabil aprobarea virării tranşei a cincea din acord.

12 afișări
Imaginea articolului Moody's:Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta cu FMI

Moody's:Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta cu FMI (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Decizia de azi (vineri - n.r.) a Curţii Constituţionale face posibilă amânarea discutării în Consiliul FMI a revizuirii acordului cu România şi, prin urmare, şi virarea următoarei tranşe ar putea fi întârziată. Totuşi, Moody's percepe această chestiune ca o chestiune temporară şi nu ca o rupere fundamentală a programului", a declarat pentru MEDIAFAX Orchard.

El a menţionat că, cel mai probabil, Guvernul va lua măsuri de remediere a situaţiei, posibil prin majorarea taxelor, ceea ce va însemna continuarea acordului cu FMI.

Moody's subliniază că situaţia lichidităţii Guvernului este în prezent suficientă şi nu depinde de virarea următoarei tranşe de la FMI, care va intra la BNR.

"Transferul tranşei de la UE, destinată finanţării deficitului bugetar, este aşteptat peste câteva luni, iar Moody's anticipează că problemele fiscale ar trebui să fie rezolvate până atunci", a spus Orchard.

Oficialul agenţiei de rating a menţionat că acţiunile recente ale Guvernului au demonstrat un angajament puternic faţă de programul stabilit cu FMI şi UE şi anticipează că acest angajament va continua.

În ceea ce priveşte ratingul acordat României, Orchard a menţionat că perspectiva calificativului "Baa3" rămâne stabilă, ceea ce înseamnă că modificarea în viitorul apropiat este improbabilă.

"Deşi nu este scenariul de bază al Moody's, ratingul acordat României ar putea fi sub presiune dacă Guvernul nu este capabil să reducă deficitul bugetar la 6,8% din PIB, aşa cum s-a angajat în faţa FMI şi UE", a încheiat Orchard.

Consiliul Executiv al FMI ar urma să discute la finele lunii iunie revizuirea acordului cu România, care ar permite virarea celei de-a cincea tranşă din cadrul împrumutului acordat pe doi ani, în valoare de aproximativ 850 milioane de euro.

Totodată, Uniunea Europeană ar trebui să vireze în toamna acestui an cea de-a treia tranşă dintr-o facilitate de finanţare, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Decizia Curţii Constituţionale, care respinge articole din legile austerităţii, pune Guvernul în imposibilitatea de a aplica vreuna dintre măsurile prevăzute în respectivele acte normative, întrucât acestea se vor întoarce la Parlament pentru a fi puse în acord cu legea fundamentală.

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul are pregătit un pachet alternativ cu măsuri de reducere a deficitului bugetar pe care îl discută cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar a evitat să precizeze dacă acesta include şi majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR. Totodată, România a primit două tranşe de la Comisia Europeană în sumă de 2,5 miliarde de euro, în cadrul unui împrumut de aproximativ 5 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici