Morgan Stanley estimează un deficit de dolari de 2.000 de miliarde la nivel mondial

Băncile centrale îşi refac rezervele valutare în dolari în cel mai rapid ritm după 2004, lăsând pe dinafară investitorii privaţi, astfel că la nivel mondial ar putea fi un deficit de monedă americană de 2.000 de miliarde, potrivit estimărilor Morgan Stanley.

182 afișări
Imaginea articolului Morgan Stanley estimează un deficit de dolari de 2.000 de miliarde la nivel mondial

Morgan Stanley estimează un deficit de dolari de 2.000 de miliarde la nivel mondial (Imagine: Shutterstock)

Ponderea dolarului în rezervele valutare mondiale era în decembrie în creştere cu 1,6 puncte procentuale, la 62,1%, de la un minim record de 60,5% atins în al doilea trimestru din 2011, potrivit celor mai recente date ale FMI.

Achiziţiile de dolari ale băncilor centrale au lăsat sectorul privat cu un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley, care anticipează că moneda americană s-ar putea apreciat cu 8,2% în 2012, cel mai mult din ultimii şapte ani, transmite Bloomberg.

Rezerva Federală (Fed) americană a tipărit din 2008 peste 2.000 de miliarde de dolari în cadrul programelor de stimulare a economiei americane, iar fluxurile de capital sugerează că ar putea exista totuşi un deficit de ofertă de dolari, în condiţiile în care criza datoriilor din Europa se agravează, iar creşterea economiei mondiale încetineşte.

Dolarul s-a apreciat cu 3,5% de la sfârşitul lunii aprilie, faţă de un coş de valute importante, în urma speculaţiilor că Fed, a cărei conducere se reuneşte în această săptămână, ar putea lua măsuri de stimulare de tipul celor care au slăbit moneda americană în trecut.

"Piaţa presupune deseori că oamenii deţin dolari, dar mare parte se află la băncile centrale, fiind improbabil să iasă de acolo. Astfel, sectorul privat se află în deficit", a declarat Ian Stannard, director pentru strategie în domeniul valutar la Morgan Stanley în Londra.

Stannard a explicat că cererea de dolari va fi întotdeaună susţinută de încetinirea creşterii economice la nivel global.

Euro s-a apreciat luni dimineaţă, în urma victoriei conservatorilor în alegerile din Grecia, dar avansul a fost de scurtă durată. La ora 7:23 a.m. euro era tranzacţionat la New York în stagnare la 1,2634 dolari pe unitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici