Motive de îngrijorare pentru motorul Europei. China se apropie rapid de cota de piaţă a Germaniei în UE

Producătorii chinezi reprezintă o mare problemă pentru producătorii germani pe piaţa internă a Uniunii Europene, în special în domeniul produselor industriale avansate, unde Germania este lider.

2072 afișări
Imaginea articolului Motive de îngrijorare pentru motorul Europei. China se apropie rapid de cota de piaţă a Germaniei în UE

Studiu: China se apropie rapid de cota de piaţă a Germaniei în Uniunea Europeană

Un studiu realizat de Institutul Economic German (IW), a constatat că, în unele sectoare, cota Chinei în importurile din Uniunea Europeană a crescut la fel de mult sau mai mult în perioada 2020-2022 decât în tot deceniul precedent, ceea ce a determinat grupul de reflecţie să avertizeze că există riscul ca motorul economic al Europei să stagneze.

După ani de creştere, economia Germaniei a intrat în recesiune în luna mai, în timp ce principalii exportatori germani au fost afectaţi de problemele lanţului de aprovizionare, de inflaţie şi de creşterea costurilor energiei după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la viitorul industrial al puterii economice a Europei.

"Aceste constatări reprezintă un motiv de îngrijorare, având în vedere provocările legate de schimbarea energetică şi problemele legate de competitivitatea Germaniei", a declarat cercetătorul Juergen Matthes în studiu.

Printre provocările enumerate în studiu se numără rolul jucat de subvenţiile de stat ale Beijingului în multe sectoare în care companiile chinezeşti au preluat o cotă de piaţă din ce în ce mai mare în UE şi în timp ce costurile ridicate ale energiei, ca urmare a pierderii gazului rusesc, slăbesc sectoarele energointensive, cum ar fi produsele chimice.

Costurile ridicate ale energiei au fost, de asemenea, o piedică pentru exporturile de automobile, într-un moment în care producătorii chinezi de vehicule electronice încep să cucerească piaţa europeană, a adăugat Matthes.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici